Погода на Черкащині покращується – “золота осінь” буде, як мінімум, тиждень

2 Жовтня 2020 19:29

Вересень 2020 видався теплим та посушливим. За останні 112 років спостережень, в Жашкові та Звенигородці він видався найтеплішим, на решті територій Черкащини посів друге місце після 1994 та 2015 років.

Дощі наприкінці місяця поліпшили агроситуацію в області: припинився бездощовий період тривалістю 30-75 діб та ґрунтова засуха тривалістю 4 місяців. Наразі стан зволоження верхнього 0-10 см шару ґрунту добре та сильно зволожений у західних районах області та слабко зволожений на сході, повідомляють в обласному гідрометеоцентрі.

Така ситуація зі зволоженням ґрунту вважається «класичною» для області, адже в роки літньо – осінньої засухи в більшості випадків вона припинялася саме з дощами кінця вересня – початку жовтня. Умови для сівби та розвитку озимих культур на більшості площ складаються цілком задовільними. Стан озимих на час припинення вегетації в значній мірі залежатиме від погодних умов надалі.

За прогнозом синоптиків, погода налагоджується, бо циклон, що поливав нас дощами, втрачає сили, поступаючись місцем антициклону зі сходу, який блокуватиме всі спроби західноєвропейських циклонів знизити атмосферний тиск і зіпсувати погоду у нашому регіоні.

Температурний фон залишається на 4-6º вище кліматичної норми, а це по жовтневим міркам дуже тепло. Вночі очікується 9-14º, а вдень 18-23º. Така погожа, лагідна тепла та суха погода утримається на Черкащині щонайменше тиждень. В окремі дні дискомфорту додаватиме поривчастий вітер.

«Ложкою дьогтю» у такій погодній ідилії в окремі періоди є значна ймовірність раптового погіршення видимості імлою – це транскордонне переміщення частинок пилових бур з пустель Середньої Азії.