У Черкасах знову високий рівень забрудення повітря

6 Жовтня 2020 15:00

Жовтень стартував прохолодною, вітряною та з опадами погодою. Це саме ті умови які сприяють зменшенню загазованості міста від викидів підприємств та автотранспорту.

За комплексним показником індексу забруднення атмосферного повітря – рівень забрудення у Черкасах є високим, повідомляють в обласному гідрометеоцентрі. Причина тому – формальдегід (у найбільшій мірі), діоксид азоту, аміак та пил (у теплий період року) – вміст яких у атмосфері міста «зашкалює» (перевищує гранично допустиму норму).

Черкаси – на 9 місці у рейтингу 39 міст України щодо рівня забруднення атмосферного повітря за перше півріччя 2020 року
Про що свідчать результати досліджень лабораторії обласного гідрометеоцентру за вересень 2020 року:
📌Впродовж вересня було проаналізовано 1544 проби повітря. У порівнянні з серпнем середні за вересень значення по концентраціям пилу збільшились у 2 рази по всім районам міста.
🔸У центрі міста також у 2 рази зросли концентрації діоксиду азоту.
🔸У Дніпровському мікрорайоні зросли середньомісячні концентрації по сірководню – вдвічі, по формальдегіду – у 1,7 рази; по діоксиду азоту – у 1,5 рази.
🔸У Південно – західному мікрорайоні суттєві зміни лише по концентраціям сірководню (зросли у 2 рази) та аміаку (зменшились у 1,4 рази).
📌І як наслідок, рівень забрудження в цілому по місту зростає – із підвищеного рівня (липень – серпень) до високого рівня у вересні. Гранично допустиму норму (ГДК) перевищують середні за місяць концентрації формальдегіду у 3,3 рази: діоксиду азоту – у 1,5 рази; аміаку – 1,3-1,8 рази. Найбільш забрудненими районами є центр міста та Дніпровський мікрорайон. Найбільший вклад в забруднення атмосфери цими домішками вносять діючі підприємства та автотранспорт.
Якість повітря у нашому міста можливо покращити лише загальними зусиллями, прислуховуючись до прогнозів погоди: підприємствам зменшувати викиди у період несприятливих погодних умов, а населенню не спалювати листя на своїй приватній території.