Чотири бюлетені, власна ручка й пропорційна система: які нововведення будуть на місцевих виборах

7 Жовтня 2020 17:58

Змінилася форма бюлетенів, а на дільниці йти зі своєю ручкою. Це декілька з нововведень місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня. Про це розповів керівник Черкаської міської територіальної виборчої комісії Денис Бобер.

Порядок проведення виборів коригували у зв’язку з пандемією коронавірусу та чинним виборчим кодексом України.

Бюлетенів для голосування буде чотири – до обласної ради, до районної ради,  до  міської (селищної, сільської) ради, з виборів міського (селищного, сільського) голови.

Для легшого сприйняття бюлетенів виборцями, їх зроблять різнокольоровими. Блакитного кольору буде бюлетень із виборів депутатів обласної ради, світло-зелений – депутатів районної ради, світло-жовтий – на вибори депутатів міської ради, і світло-рожевий – із виборів сільського, селищного, міського голови.

Денис Бобер розповів про бюлетень із виборів міського голови:

“У бюлетені з виборів Черкаського міського голови буде дві колонки: ліворуч розміщені кандидати на мерів у алфавітному порядку, праворуч – пустий квадрат для того, шоб виборець міг поставити відмітку про волевиявлення”.

Інші три бюлетені з виборів депутатів міськради, райради та облради складніші за формою.

“На цих виборах вперше реалізовано пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Що це означає? Виборець має змогу не тільки проголосувати за певну політичну силу, а й обрати певного кандидата на посаду депутата, який балотується від певної політичної сили”, – зазначив Денис Бобер.

Тож звертайте увагу під час голосування на те, що у лівій частині бюлетеня в порядку визначеному жеребкуванням, проведеним відповідною територіальною виборчою комісією, будуть розміщені назви політичних партій, які беруть участь у виборах із зазначенням першого номера в списку кандидата єдиного від даної партії. У правій частині бюлетеня будуть розміщені у черговості, визначеній відповідною політичною кандидати, які балотуються по конкретному по територіальному виборчому округу.

Цьогоріч правила поведінки на виборчих дільницях дещо змінилися, розповіла керівниця Черкаської районної ТВК Любов Здоровега. Як і раніше, у кабінку для голосування можна заходити по-одному, не можна шуміти, псувати бюлетень.

З нового: тепер потрібно приходити на дільницю зі своєю ручкою та здійснювати волевиявлення в масці.