Синоптики прогнозують на Черкащині останній тиждень метеорологічного літа і погіршення погоди на вихідні

12 Жовтня 2020 14:00
На Черкащині такого аномального тепла на початку жовтня, коли температурний фон відповідає кінцю серпня-початку вересня, ще не було. У найтепліші дні 6-9 жовтня, завдяки аномально теплим ночам було встановлено нові рекорди середньодобової температури повітря з абсолютними значеннями 16-17º, що на 6º вище кліматичної норми. Така аномалія тепла підтримує метеорологічне літо, яке на Черкащині затрималося вже більше місяця.
Утім, як інформують в обласному гідрометеоцентрі, зараз в атмосфері ситуація поступово змінюється. До 15 жовтня південні вітри продовжать нести у наш регіон добре прогріте повітря із Середньої Азії та Середземномор’я, тому утримається переважно тепла, без ефективних опадів погода. Температура вночі 7-12º, вдень 16-21º.
Лагідна та спокійна погода сприятиме вегетації озимини, завершенню всіх видів польових і господарських робіт та доброму відпочинку по осіннім паркам, що корисно не тільки для здоров’я, але й сприятливо впливає на емоційний стан, нервову систему та настрій.
Але вже у п’ятницю, внаслідок активізації атлантичних циклонів, розпочнеться погіршення погодних умов  і у наступні вихідні очікуються дощі та зниження температури повітря: вночі 2-7º, місцями заморозки інтенсивністю 1-2º, вдень лише 8-10º тепла.
Така погода негативно впливатиме на життєзабезпечення населення, тому сміливо можна розпочинати опалювальний сезон, оскільки середньодобова температура повітря прогнозується нижче +8º.