Хворим на коронавірус черкащанам відмовляють у госпіталізації через брак ліжок у лікарнях (відео)

13 Жовтня 2020 19:42

У Черкасах трьом хворим на COVID-19 пацієнтам відмовили у госпіталізації через брак ліжок у лікарнях. Про це Суспільному розповіла сімейна лікарка четвертої поліклініки Черкас Анастасія Коваль.

За словами лікарки, не знайшлося ліжкомісць ані в обласному центрі, ані в районах. Тому консультують цих пацієнтів щодо лікування телефоном. Лікарка нині працює у дві зміни, тому що кількість хворих на коронавірус щодня зростає.

Черкащанка Ольга Верба прийшла до сімейного лікаря щойно відчула погіршення самопочуття. Вона працює у дитсадку з дітьми, то ж пішла на “лікарняний”.

За словами Анастасії Коваль, люди стали більш уважними. Якщо раніше з ознаками ГРВІ лікувалися вдома самостійно, то зараз люди налякані. І звертаються до медиків коли в них навіть найменша температура.

Щодня замість передбачених 19-ти осіб приймає 30-ть сімейна лікарка четвертої міської поліклініки Черкас. Із симптомами коронавірусу, говорить, звертається кожен другий. Наразі під її наглядом на амбулаторному лікуванні перебуває 30 пацієнтів із COVID-19.

“Ті, хто в легкій формі, ми відправляємо додому, Коригуємо лікування в телефонному форматі. Якщо їм стає гірше, або вже на прийомі людина важка, то ми шукаємо, куди її госпіталізувати. Інколи буває, що швидка дає координати, де є місця, ми дзвонимо, нам кажуть – немає куди. Це достатньо страшно і для пацієнта, тому що вони присутні, коли я викликаю швидку і домовляюся за все. І для мене, для, лікаря, це все теж страшно, тому що я розумію – пацієнт потребує госпіталізації і я повинна буду лікувати його в амбулаторних умовах, беручи на себе відповідальність. Це дуже страшно, тому що ми не знаємо, як коронавірус себе поведе”.

За словами Анастасії Коваль, нещодавно у госпіталізації відмовили трьом її важкохворим пацієнтам.

Племінник хворого чоловіка Володимир телефоном розповів, що його сімейна лікарка Анастасія Коваль обдзвонила всі лікарні:

“Вона подзвонила на швидку. На швидкій сказали, що госпіталізувати нікуди не можуть, можливо у Золотоноші є місце, щоб передзвонити о третій годині. Анастасія Миколаївна нам подзвонила і сказала, що місць все-таки немає”.

 

За словами директора департаменту охорони здоров’я Всеволода Кульчиковського, наразі у Черкасах три медичні заклади приймають хворих на COVID-19. У двох лікарнях, підпорядкованих департаменту охорони здоров’я міста, каже, усі місця зайняті.

“В інфекційній лікарні 42 місця для таких пацієнтів, а в Першій міській – 25. Із місцями є проблема, але протягом дня деякі пацієнти виписуються і на їхні місця поступають нові.

За словами керівниці управління охорони здоров’я області Лариси Кошової, нині в області працює 15 лікувальних установ для надання медичної допомоги хворим на коронавірус. Заповненість ліжок – 54 %.

“Ми розширяємо ліжка в наявних відділеннях, зараз працюємо над розширенням ліжок в Центральній районній лікарні, буде збільшення ліжкового фонду”.

Всеволод Кульчиковський зауважує, що проблеми пов’язані не з наявністю самих місць. Ліжко має бути забезпечене підведеним киснем, – це вирішено. Однак проблема – з комплектацією лікарських бригад.

“У складі бригади має бути анастезіолог, або лікар інфекціоніст, або лікар-терапевт обов’язково. Саме з ними є проблеми”.

Тож, якщо перерахованих фахівців не буде, то НСЗУ не підпише лікарню як таку, що надає допомогу пацієнтам хворим на COVID-19.