Стаття на Вікіпедії від черкащанина про книгу “Справа Василя Стуса” б’є рекорди

20 Жовтня 2020 18:23

4 тисячі 700 переглядів на один день, 19 жовтня, набрала стаття черкаського науковця Максима Гаврилюка на Вікіпедії, присвячена книзі Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”.

facebook.com/Максим Гаврилюк

“Сьогодні не можу не втриматись від посту на підтримку Вахтанга Кіпіані. Минулого року відвідав презентацію книги “Справа Василя Стуса” на Черкаському книжковому фестивалі (фото звідти). Після цього написав у Вікіпедії статтю про цю книгу, чим підтримав автора та саму книгу, – розповів у своєму фейсбуку Максим Гаврилюк учора, 19 жовтня. – За цей рік статтю у Вікі прочитали сотні людей, скільки за сьогодні – важко сказати. Тримаймося! “Бо – мало нас. Малесенька щопта” – писав Василь Стус”.

Нагадаємо, 19 жовтня в Україні стався безпрецедентний випадок.  Дарницький районний суд міста Києва заборонив видавництву Vivat розповсюджувати надрукований тираж книжки “Справа Василя Стуса”, повідомляє “Радіо Свобода”. Заборона стосується також і автора книги Вахтанга Кіпіані. Відповідно до рішення суду, ні він, ні видавництво не можуть розповсюджувати і надалі тиражувати книгу, допоки в її тексті не буде усунуто «порушення особистого немайнового права [Віктора] Медведчука». Так суд вирішив визнати «недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до честі й гідності, недоторканності й ділової репутації» інформацію, поширену в кількох розділах книжки «Справа Василя Стуса». Суд лише частково задовольнив позов народного депутата України від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук, який був державним адвокатом українського поета Василя Стуса у судовому процесі 1980 року. ​