Коли розпочнуть опалювальний сезон у “червоній” Смілі?

28 Жовтня 2020 17:00

Опалювальний сезон у Смілі розпочнуть після підключення котелень. Про це повідомив заступник міського голови Сміли Павло Іщенко. Рішення спрямувати два мільйони гривень на погашення боргу “Смілакомунтеплоенерго” перед компанією “Нафтогаз” ухвалили на засіданні виконкому, повідомляє “Суспільне”.

Однак нині жодна котельня міста не під’єднана до мереж газопостачання.

У квартирі пенсіонерки Галини Демченко – 15 градусів тепла. Температуру у помешканні підтримує обігрівачами. Пригадує, як позаторік у їхньому місті тепло ввімкнули всередині листопада. Не хоче, щоб така ситуація знову повторилися.

“Ночі холодні, стіни вже померзли, постіль вже холодна. У приміщенні доводиться одягатися тепло, майже як на вулиці. А у Смілі зараз карантин: “по можливості не виходьте”. Ну добре, не виходимо. Так потрібно ж перебувати в комфортних умовах удома”, – зауважила пані Галина.

Розпочати опалювальний сезон у Смілі не могли, бо місто мало сплатити компанії “Нафтогаз” 2 мільйони 68 тисяч гривень, розповів заступник міського голови Павло Іщенко. 28 жовтня 11 членів виконкому підтримали рішення про спрямування грошей: “Тобто кошти будуть спрямовані, я думаю Сміла буде з теплом. Це були дуже важливі рішення щоб ми своєчасно ввійшли в опалювальний період.

Попри сплату боргу, ввімкнути опалення поки що неможливо, пояснив Віктор Круподеря, начальник газової служби “Смілакомунтеплоенерго”.

“По всіх котельнях є видимі розриви на газопроводі у зв’язку із цим кожна котельня не може приймати газ. Це зроблено працівниками горгазу. Ці вставки зняті й перебувають у них на підприємстві” повідомив Віктор Круподеря.

За словами заступника директора “Смілакомунтеплоенерго” Станіслава Голубця, 18 міських котелень до мереж газопостачання має приєднати “Черкасигаз”, якому Сміла заборгувала 50 мільйонів гривень.

За словами голови правління АТ “Черкасигаз” Сергія Буяна, у компанії “Смілакомунтеплоенерго” заборгованість перед ПАТ “Черкасигаз” сягає більше 50 мільйонів гривень, із них поточна заборгованість три мільйони 800 тисяч гривень.”

Однак за словами Павла Іщенка, коштів на сплату боргу “Черкасигазу” вони не мають.

За словами директора Департаменту інфраструктури Черкаської облдержадміністрації Сергія Чубаня, Сміла має загальний борг перед НАК Нафтогаз та “ЧеркасиГаз” більше 100 мільйонів гривень.