Медики пологового №2, де збираються відкривати шпиталь для хворих на ковід, не виключають протестів

2 Листопада 2020 13:25

Колектив «Черкаського міського пологового будинку «Центр матері та дитини» База №2» (що на вулиці 30-річчя Перемоги, 16/1), обурений рішенням міської влади розмістити у приміщенні пологового будинку тимчасового госпіталю для хворих на коронавірусну хворобу.

Нагадаємо, відповідний проєкт протоколу від 30 жовтня 2020 року за підписом заступника міського голови Ігоря Волошина було направлено департаменту охорони здоров’я і медичних послуг міськради. У протоколі йдеться про необхідність передати приміщення Бази №2, що по вулиці 30-річчя Перемоги, під тимчасовий інфекційний стаціонар для хворих на COVID-19.

Сьогодні на базі №2 відбулися збори колективу, на які запросили директора об’єднаного пологового будинку Володимира Зеленька, повідомляє “Прочерк”.

Колектив висловив стурбованість з приводу дій влади, адже боїться втратити заклад, що обслуговує досить велику частину міста, а також залишитися без  роботи

Володимир Зеленько заявив:

– В Україні пришвидшується пандемія, певну кількість ліжок влада має надати під виконання функцій інфекційної лікарні. Таку інформацію отримав і я. Наше приміщення на Базі №2 буде на 3 місяці передана під потреби інфекційної лікарні. Частині колективу пропонуватимуть працювати тут, у ковідному госпіталі, частину переведуть у Базу №1 на вулиці Чехова. При цьому, конструкція будівлі Бази №2 дозволяє продовжити тут роботу жіночої консультації, а госпіталь ізолювати в іншій частині будівлі.

Проте, колектив хвилювався, чи відкриється База №2 через 3 місяці. Володимир Зеленько вже повідомив, що при необхідності збільшити 3 тисячі пологів заклад забезпечує 1300. Велику частку бере на себе перинатальний центр. Тож, в принципі, робота, яка виконується стаціонаром і жіночою консультацією, мінімальна. Очевидно, що з нового року замість нинішніх 200 ліжок буде 150, середній медичний персонал прогнозовано може бути скорочено на 15 осіб, допоміжний на 30, молодший – на 15.

Колектив просив відстояти їхню думку на засіданні комісії, адже заклад не визначений міністерством як лікарня, що потрапила в ковідний список.

У процесі дискусії також з’ясувалося, що якщо порівнювати дві бази пологового будинку, то, наприклад, на базі №1 на Чехова є 91 киснева точка, на базі №2 – 32, що могло бути аргументом для комісії, але Зеленько поспішив повідомити, що частина точок на базі №1 непридатні для використання, бо зафарбовані під час поточних ремонтів.

Усе ж колектив просив запропонувати комісії розглянути можливість розташування ковідного госпіталю у 1, 3 лікарні як альтернативу пропонували Геронимівку, госпіталь ветеранів, санаторій Україна…

Як зазначали керівники бази №2, у них відстань 20 м до обласної дитячої лікарні. Окрім того, якщо госпіталь розмістять паралельно з функціонуванням жіночої консультації, це підвищить рівень інфікування вагітних і медичного персоналу.

У свою чергу, колектив залишив за собою право навіть виходити на акції протесту.