Відкриття першої лікарні, вокзалу і критого ринку, перший шлюб – цікаві події Черкас 5 листопада

5 Листопада 2020 11:30
5 листопада…
…1805 року – у Черкасах відкрито першу повітову лікарню. Її правонаступницею вважається Перша міська лікарня.
…1963 року – відкрито вокзальний комплекс залізничного вокзалу і автостанції.

…1969 року – перші молодята стали на рушник у новому Палаці одружень, хоча ще з 1967-го будівлю перебудовували саме під “Палац Щастя” і навіть реєстрували там шлюби, якщо за основним місцем відповідних урочистостей, – у малій залі облради, – не встигали.

Художники та майстри декоративно-прикладного мистецтва доклали чимало зусиль і ще більше творчості, аби наш ЗАГС став найвишуканішим в Україні. Прикрасили гобеленами і вітражами, оригінальними світильниками й великими дзеркалами в дорогих рамах ручної роботи. А невдовзі наш Палац одружень багатомільйонним тиражем був увічнений на поштовому конверті, випущеному Міністерством зв’язку СРСР. Таким чином, черкаська архітектурна пам’ятка стала відомою далеко за межами України.

… 1971 року – цього дня засяяв неоновими вогнями Критий ринок, і надвечір він більше нагадував святковий Палац спорту, аніж колгоспне торжище. Недарма ж у часи великої популярності хокею новобудова ще довго неофіційно називалася “Шайбою”.

Спроектувала її 1963 року архітектурна команда Наталії Чмутіної. Презентаційний опис “базару під дахом” був таким: “Споруда циліндричної форми із залізобетону і скла має у діаметрі 51 метр, висота 9,5 метра, об’єм приміщення 16 тисяч кубометрів. Будівля є найсучаснішою за конструктивними елементами і першою в УРСР такого розряду. Насамперед, досягнута повна збірність. Стіни являють собою засклені залізобетонні каркаси-рами. Перекриття вантові. Це система натягнутих тросів, проміжки між якими заповнені трикутними збірними залізобетонними плитами. Експлуатаційний ресурс споруди – 40 років. Критий ринок розрахований на 340 торговельних місць, розташованих на першому поверсі, до кожного підведена гаряча і холодна вода. На другому, у вигляді балкона, розташований кафетерій. У підвальних приміщеннях знаходяться холодильні установки для зберігання продуктів, ліфти і підйомники доставляють їх до місця торгівлі. Зал радіофікований, є камери схову”. Чимало з колишнього на Критому ринку вже немає, та й сам він зник за новобудовою.

… 1977 року – в Південно-Західному районі урочисто відкрито парк “Дружба”, через кілька років перейменований на “Перемога”.

…2004 року – біля адмінкорпусу КП “Черкасиводоканал” презентовано скульптуру “Водопровідник”.

Борис Юхно, журналіст, краєзнавець