У Черкасах уперше пересадили нирку – мама віддала орган синові

9 Листопада 2020 12:00

У Черкаському обласному онкологічному диспансері вперше відбулася родинна пересадка нирки. Медичний заклад став першим місцем в Україні, де пересаджують і кістковий мозок, і органи.

facebook.com/Черкаський-обласний-онкологічний-диспансер

Провів операцію 31 жовтня завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску спільно з колегами, розповіли в лікувальному закладі. На операцію приїхали лікарі із Києва та Львова, аби поділитися досвідом з пересадки органів та ведення пацієнтів після операції.

Це була родинна операція. Мама віддала нирку сину. 25-річний Дмитро півтора роки перебував на гемодіалізі, який з часом лише б ускладнював його життя. Тепер, після операції, хлопець буде жити абсолютно повноцінно. Його донорська нирка працює. Вилучення органу відбувалося лапароскопічно – тобто, з мінімальними розрізом і крововтратою.

facebook.com/Черкаський-обласний-онкологічний-диспансер

Операція і післяопераційний період пройшло успішно. Стан мами Тетяни Василівни і Дмитра стабільний, вони почувають себе добре.

Як зазначають в онкодиспансері, операція стала можливою завдяки пілотному проекту з трансплантації. Це дало можливість фінансувати операції з пересадки органів за рахунок держави.

facebook.com/sergiychuk.sergiy

Центр вже поступово готується до наступної трансплантації. Попереду ще багато роботи як медичної, так і організаційної, адже трансплантологія лише починає розвиватися на Черкащині та і в цілому в країні.
У Черкасах вже створено лист очікування для посмертної трансплантації, та щодня він поповнюється пацієнтами, яких можна повернуту до повноцінного життя тільки таким методом.