Підприємство добувної галузі на Черкащині відновило свою роботу

16 Листопада 2020 14:11

Після тривалого періоду нестабільної роботи та вимушеного простою в області відновило свою роботу Публічне акціонерне товариство „Дашуківські бентоніти“. Сировинною базою ПАТ „Дашуківські бентоніти“ є унікальна ділянка Черкаського родовища бентонітових глин, що розташована біля села Дашуківка Лисянського району, де знаходиться одне із найбільших (майже 90 %) всіх покладів бентонітових глин в Україні.

Після рейдерського захоплення у 2015 році, підприємство фактично зупинило свою роботу, спецдозвіл на видобування не був подовжений, не подавалась фінансова звітність, робітники були звільнені, заборгованість із заробітної плати сягала близько 2,5 млн грн.

Колись успішне підприємство з видобутку та переробки бентонітових і палигорскітових глин, яке пройшло 30-річний шлях від невеликого кар’єру з видобутку глини до заводу-лідера на ринку бентонітової продукції країн СНД і Європи, тривалий час не працювало, відбиваючи рейдерські атаки та відстоюючи свої права в суді.

У червні поточного року підприємство повернуло у свою власність всю територію Дашуківських покладів бентонітових глин, поновило ліцензію на користування надрами та видобуток копалин і поступово відновлює свою господарську діяльність. Ведуться роботи з усунення зсувів у кар’єрі, який був бездоглядним з часу припинення його експлуатації. Підприємство відновлюється поступово, але активно: самоскиди вивозять обсипаний грунт на терикони, працює потужна імпортна техніка.

Підприємство наразі потребує нових висококваліфікованих спеціалістах: гірничих і інженерах, лаборантах, будівельниках, механіках, фахівцях в гірничо-добувній галузі.

У планах керівника підприємства  Бесараба Володимира Михайловича, виходити на новий рівень розвитку та розпочати у 2021 році будівництво нового підприємства модульного типу.

Продукція ПАТ „Дашуківські бентоніти“, завдяки її високій якості, завжди користувалася попитом в металургійній, машинобудівній, нафтогазодобувній, хімічній, сільськогосподарській сферах, цивільному будівництві та інших секторах економіки.

Символічно, що відновлення роботи ПАТ „Дашуківські бентоніти“ відбулося в ювілейний рік підприємства — його 45-ти річчя. Це вік, коли вже є досвід і здобутки в професійній діяльності, вміння відстоювали власну позицію, долати випробування і вивірено рухатися в майбутнє, працюючи для покращення життя людей і розвитку України.

За інформацією департаменту інфраструктури Черкаської ОДА