Мешканка Черкас два тижні чекала на результат тесту на ковід

18 Листопада 2020 17:00

Два тижні очікувала результати аналізів на COVID-19 черкащанка Олена Папуша. Жінка розповіла, що звернулася до свого лікаря 23 жовтня. Той поставив дагноз “гостра інфекція верхніх дихальних шляхів, неуточнена”.

Аби здати тест на ковід, каже, чекала тиждень. Однак опісля результат не повідомляли два тижні, тому поїхала в лікарню самостійно, розповіла жінка:

“Із третього по шосте листопада він знаходився в санстанції і ніхто мене не повідомляв, ніхто його не передав на дільницю лікарю. Мені подзвонили вже дев’ятого, це вже був понеділок, увечері, опісля п’яти годин вечора. Сказали, що прийшов тест, що він позитивний”.

За три-чотири години у лікарні аналізи на ковід беруть у дев’яноста пацієнтів, розповіла лаборантка Світлана Упир:

“Відразу в цей же день після забору, після 11 годин, відносять їх в обласний лабораторний центр. Лабцентр пересилає результати на електронну адресу поліклініки і тоді на сімейних лікарів”.

Повідомити лікаря про результат пацієнта лабораторний центр має протягом 5 робочих днів, розповів директор Другого міського центру медичної допомоги Олег Роскопін.

“Спочатку вони відавали на другий день результати аналізів, на третій день, коли збільшилася кількість людей, які здають, зараз бувають такі дні, що ми навіть після шести-семи днів отримуємо результати. Звичайно це породжує скарги зі сторони пацієнтів, тому що людина здавши тест, чекає результат, телефонує нам, а в нас немає цього результату”.

Чекати свій результат пацієнт має вдома на самоізоляції.

“Якщо проходить десять днів після здачі тесту, і він виявився позитивний. 10 днів пройшло і після 10 дня якщо у людини немає ознак застудного захворювання, то вже через три дні можна виходити в колектив, на роботу. Людина за 10 днів вже не є носієм цієї інфекції”, пояснив Олег Роскопін.

Керівниця Черкаського обласного лабораторного центру Людмила Кравченко, ситуацію із затримкою результатів телефоном прокоментувала так:

“У зв’язку із тим, що нам надходила велика кількість, понад 2 500 тисячі зразків кожного дня, тому у нас була черга. Якщо ми можемо зробити 1 200-1 300 зразків на добу, то нам надходило 2 300-2 400. Тому було таке накопичення значне, і за тиждень воно перевищило граничні всі вимоги. Наразі це питання вирішене, затримки з отриманням результатів наразі немає” .

Тестувати черкащан швидше допомогло б додаткове оснащення, розповів директор міського департаменту охорони здоров’я Всеволод Кульчиковський. Однак, за словами медика, на це потрібен мільйон гривень.