Вибори мера Черкас: у КВУ зробили попередні висновки

22 Листопада 2020 20:00

Масових відкритих порушень і активних протиправних дій протягом дня голосування  22 листопада в Черкасах не фіксувалось, зазначають в обласному відділенні Комітету виборців України.

Загалом день голосування, хоч і проходив у напруженій обстановці, виявися досить спокійним. Члени виборчих комісій впорались із своїми обов’язками по забезпеченню волевиявлення громадян. Явка виборців, за попередніми даними, виявилась на 10 % меншою, ніж на виборах 25 жовтня, але цілком відповідною явці виборців у другому турі виборів міського голови Черкас в 2015 році (27,26%).

Зафіксовані порушення під час голосування:

Виборча дільниця 711073. Черкаський національний університет. Зафіксовано фотографування бюлетеню. Виборець втік з місця події. Поліція відкрила кримінальне провадження і вже до вечора особа правопорушника була встановлена. Наразі правоохоронці з’ясовують всі обставини події.

Підвезення виборців до дільниці у ЧНУ

Виборчі дільниці 711073 і 711068. Черкаський національний університет. Спостерігачами КВУ зафіксовано факти підвезення виборців до виборчих дільниць. Підвезення відбувається індивідуальними автомобілями: водій залишається за кермом, виборець йде голосувати, потім повертається в машину. За час спостереження таких візитів одних і тих самих автомобілів зафіксовано до 10 випадків, що може свідчити про задіяння мереж “сіток” для підкупу виборців.

Спостерігачі КВУ повідомили поліцію. Поліція вже відкрила кримінальне провадження, наразі встановлюються власники автомобілів і допитуються свідки. Схожа ситуація фіксувалась і на дільниці 711026.

Дільниця 711078. Зафіксована спроба винести бюлетень з дільниці. Спостерігачі попередили порушення і завадили виборцю це зробити. Останній вкинув бюлетень в урну і втік. Затримати не вдалось.

Дільниця 711005. Спостерігачі КВУ звернули увагу на присутність людини, з якою постійно консультується голова ДВК і який знаходився на вході в дільницю спілкуючись із певними виборцями. Виявилося, що це колишній кандидат в депутати, який не має право бути присутнім на дільниці. На вимогу спостерігача його змусили залишити приміщення для голосування.

Як засвідчує досвід попередніх виборів, фотографування бюлетенів, організований підвіз виборців і спроби винести бюлетень за межі дільниці може свідчити про реалізацію технологій контрольованого голосування.

Також фіксуювались технічні порушення, які ДВК виправляють по ходу виборчого процесу. Наприклад:
дільниця 711068. Членами ДВК не були опломбовані малі скриньки, як того вимагає закон. На вимогу спостерігача КВУ скриньки опломбували.
Дільниця 711103. На ДВК відсутня окрема кабінка для голосування осіб з ознаками ГРВі. Комісія прийняла рішення людей із температурою не пускати на дільницю і відправляти додому лікуватися. Якщо виборець наполягав на своєму праві, то давали можливість проголосувати, після чого ретельно обробляли цю кабінку антисептиком.
Дільниця 711103. За столами видачі бюлетенів знаходились члени комісії в масках із сердечком партії ВО “Батьківщина”. Після зауваження спостерігача КВУ, член ДВК змінив маску.

Окремо варто повідомити, що протягом дня голосування в м. Черкаси проводився екзитпол організований програмою Свобода слова Савіка Шустера.