Курсантів-рятувальників учитимуть боротися з вогнем в нових умовах (фото)

24 Листопада 2020 20:58

По-новому приборкувати відкрите полум’я вчитимуть курсантів-рятувальників у Черкасах. Спеціальний тренажер для цього їм передали із Варшави, відповідний проєкт реалізують за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Перед стартом інструктори одягають спецзасоби. За кілька хвилин їх викличуть на умовну пожежу у житловій будівлі, розповів начальник пожежно-рятувальної частини Ігор Таран: “Всередині робиться закладка зі спеціальних рекомендованих омбіплит, ми можемо відтворити і кімнату”.

Кисень контролює розвиток пожежі. Саме від нього залежить швидкість з якою поширюється вогонь і його масштаб, розповів львівський колега Володимир Дубасюк: “Маємо можливість навчити особовий склад закрити і відкрити двері, щоб навчитися контролювати розвиток пожежі. Основне завдання, з нашої точки зору, недопустити погіршення ситуації, а в подальшому максимально швидко її ліквідувати”.

До цього часу відпрацьовувати саме такі умовні пожежі – не було як,зауважив Володимир Дубасюк. Нині ж зможуть побувати в умовах максимально наближених до реальних.

Такими тренажерами поляки користуються ще із 1997-го, нині вони є в кількох містах України, розповів представник головної школи пожежної служби Варшави Рафал Матушкевич.

Такі тренування – необхідність. Адже практичний досвід ніщо не зможе замінити, особливо у цій сфері.

Окрім цього тренажера, з Варшави передали ще тепловізори, нові стволи та обмундирування. Першими тренажер, згідно із навчальним планом, випробують третьокурсники.