Між двома турами виборів у Черкасах дали дозвіл на скандальне будівництво високоверхівки в історичному центрі

24 Листопада 2020 20:36

У Черкасах між двома турами виборів черговий раз видали містобудівні умови на висотку в історичному центрі міста.

Наказ про надання містобудівних умов для проектування будівництва по вул. Байди Вишневецького, 2 датується 9 листопада, пише “Кропива”.

Передбачається будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення висотою до 30 метрів. Більша частина земельного масиву — рекреаційна зона. Допустимий відсоток забудови ділянки — 40%. Містобудівні умови отримані за заявою ПП “Надія” на підставі права власності на нерухоме майно.

Власне саме будівництво має здійснюватися на місці де розташований дореволюційний особняк, 1907 року будівництва, місцевого юриста тих часів Вацлава Кринського. Земельний масив потрапляє у історичну частину міста.

Коли у квітні цього року особняк обнесли будівельним парканом, виявилося, що будівлю включено до переліку нововиявлених пам’яток. Через суспільний резонанс, містобудівні умови були предметом обговорення на виконавчому комітеті міської ради та були скасовані наказом Директора департаменту архітектури та містобудування.

В ході розгортання скандалу навколо будівництва, співвласник ПП “Надія” Андранік Казарян надав результати технічного обстеження будівлі. Згідно висновку — будівля непридатна для використання та рекомендується до знесення.

Особливо рішуче проти знищення історичної будівлі тоді виступали представники політичних сил ВО “Свобода” та “Національний корпус”. За результатами місцевих виборів обидві політичні сили не потрапили до нового складу міської ради.

Натомість, в новообрану раду, пройшла політична партія ВО “Черкащани”, що отримала п’ять депутатських мандатів. Ця політична сила, навіть в ході кампанії, виявляла лояльне ставлення до забудови історичної частини міста. Співласник ПП “Надія” Андранік Казарян входить до керівних органів цього місцевого політпроекту.