У Черкасах звільнили з СІЗО останнього обвинуваченого у вбивстві журналіста Сергієнка

3 Грудня 2020 13:46

Останнього обвинуваченого у вбивстві у квітні 2014 року журналіста Василя Сергієнка на Черкащині сьогодні о 9-й ранку випустили з-під варти під домашній арешт. Так вирішив Городищенський районний суд.

Володимира Воронкова, якого обвинувачують у вбивстві в 2014 році на Корсунщині журналіста Василя Сергієнка, вранці 3 грудня за рішенням Городищенського райсуду випустили з черкаського СІЗО. Фото procherk.info

З восьмої ранку біля Черкаського слідчого ізолятора — людно. Поліція, три автозаки, патрульні авто, містяни. Дмитро Кухарчук, черкасець, представник Нацкорпусу в області, розповідає: прийшов на протестну акцію, бо хоче, щоб обвинувачений залишився за ґратами, розповідає “Громадське радіо”.

Пригадав приклад 2017 року, коли суд пом’якшив запобіжний захід підозрюваному в організації злочину Вадимові Мельнику. Тоді, за втручання громадськості, суд змінив своє рішення і обвинувачений залишився під вартою до серпня цього року.

«Хочемо, щоб його не випустили, хоча на сьогодні законних підстав насправді не багато. Але я впевнений, якщо у нашої влади є політична воля, то можуть знайтися і механізми. Ми бачили приклади того, як Мельника колись хотіли випустити, було рішення апеляції, але прокуратура висунула йому нову підозру і він залишився за ґратами», — говорить Кухарчук.

Після пом’якшення міри запобіжного заходу, обвинувачений може впливати на свідків, втекти, а це затягне розгляд справи у суді, каже Владислав Пустовар. Він у 2014-2016 роках очолював поліцію області. Коли справа розслідувалася, були зібрані усі докази причетності обвинувачених, зокрема чеки з магазину за речі, за допомогою яких викрали та закатували журналіста, говорить пан Пустовар:

«У Києві на одному з Дніпровських островів був задокументований факт приховування слідів злочину: спалювання залишків одягу, телефона, номерних знаків, які використовувались на автомобілях, коли вони їздили. В автомобілі були знайдені сліди крові, які ідентифіковані як кров Сергієнка».

procherk.info

Черкаські суди розглядають справу убивства Василя Сергієнка уже четвертий рік. Нині слухання на етапі дослідження доказів. Справу, на думку друга родини Сергієнка, Олега Собченка, затягують.

«Це розтягує увагу суспільства, дає різні можливості адвокатам достукатися до суддів. Нівелює, фактично, розвалює справу. Це руйнує співпрацю підсудних зі слідством. Слідство по замовникові ще триває».

Адвокат обвинуваченого Володимир Романченко клопотав про зміну запобіжного заходу, бо вважає, що немає доказів того, що підзахисний може переховуватися від слідства, перешкоджати йому.

«Якби були докази про те, що він може перешкоджати судовому слідству, тоді б суд міг відмовити. Але на сьогодні таких доказів стороною обвинувачення не надано, оскільки їх взагалі не існує».

Вікторія Дидич, прокурорка Черкаської обласної прокуратури, каже, що клопотала про продовження тримання обвинуваченого під вартою, бо вважає, що ризики впливу на слідство є.

«Вчора була лише вступна і резулятивна частина. Чим мотивує вказане рішення, нам поки що не відомо. Відповідно до ухвали, вказано, що повний текст рішення буде через 5 днів. Однак, дата та час не зазначені. Будь-яких нових підстав під час розгляду сторона обвинувачення не почула. Будемо чекати рішення».

Нагадаємо, на Корсунщині Черкаської області, у квітні 2014 року знайшли тіло закатованого журналіста Василя Сергієнка. Колеги та товариші Сергієнка, вважають причиною вбивства викривальну журналістську діяльність корупційних схем заволодіння представниками місцевих бізнес-еліт землями на Корсунщині.

Василеві Сергієнку було 58 років. На Черкащину переїхав із Запоріжжя за два роки до вбивства. 21 листопада 2014 року йому надали звання Героя України.

Справу про викрадення, катування та вбивство Сергієнка суди Черкаської області розглядають уже майже чотири роки. П’ятеро обвинувачених у злочині, затриманих упродовж 2015-2017 років, були під вартою. Упродовж останніх двох років суди випустили під домашній арешт усіх.