Черкащанки приєдналися до флешмобу #УкраїнськаХустка (фото)

7 Грудня 2020 18:44

Сьогодні відзначають День української хустки. Це зовсім “свіженьке” свято. День української хустки почали відзначати лише рік тому з ініціативи групи громадських діячів, акторів та успішних жінок України. Свято започаткували, аби об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій.

На фото – черкащанка Олена Почтарьова, яка займається відтворенням давніх українських вінків: “Кажуть, немає жінки, якій не личить хустка. Можливо, цей день є нагодою перевірити справедливість такого твердження, тим більше з настанням холодних зимових днів”. facebook.com/metelukuVgolovi

 

Хустку здавна носили в Україні. Влітку — полотняну або куповану ситцеву (вибійчану, мережану, вишиту), взимку — домоткану або фабричну вовняну. Вона була маркером соціального стану жінки. Молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки — темні, вдови — чорні. Незаміжні дівчата часто вив’язувались вінкоподібно.

Хустки свідчили про рівень достатку родини. Заможні жінки зазвичай купували дорогі шовкові та вовняні хустки.

Цього дня черкащанки підтримали тематичний флешмоб у соцмережах #УкраїнськаХустка. 

“Коли вони з’явились у нас вдома, я не знаю. Відколи себе пам‘ятаю, вони лежали в шафі на коронному місці. Але можна було взяти лише на свята. Після смерті мами ми поділи їх з сестрою: по одній чорній і білій дісталось обом.
Я носила їх завжди. І тоді, коли це ще не було мейнстримом (одна з світлин 1995 року). Тепер їх носить і моя  донька”, – зізнається Галина Гаврилюк.

facebook.com/Галина Гаврилюк

facebook.com/Галина Гаврилюк

facebook.com/Галина Гаврилюк

“Українську хустку люблю прямо з раннього дитинства). Кожна з хусток, що висить сьогодні в шафі, має свою маленьку родинну історію. Вбираюся в них завжди з особливими відчуттями, бо ж вони й прикрасять, і зігріють, і захистять, і піднімуть настрій. Тож із радістю приєднуюся до всіх, хто сьогодні відзначає Всесвітній день української хустки!”, – пише Сніжана Лисенко.

facebook.com/Сніжана Лисенко

facebook.com/Сніжана Лисенко

facebook.com/Сніжана Лисенко

До флешмобу долучилися і працівниці Черкаського обласного центру народної творчості: “Українська хустка завжди личить жінці у любому віці”.

facebook.com/ocntcherkasy

facebook.com/ocntcherkasy

facebook.com/ocntcherkasy

facebook.com/ocntcherkasy