Як У Черкасах боролися з “пожежею” 18-поверхівки (відео)

7 Грудня 2020 09:00

Займання на висоті понад півсотні метрів. А автодрабина пожежників дотягує лише до половини. Черкаські вогнеборці тренувалися, як дістатися 18-го поверху, погасити пожежу у висотці та евакуювати людей.

Мешканців будинку про навчання попередили, тож вони похапцем прибирають автівки, якими заблокований під’їзд будинку.

Пожежні машини приїздять за кілька хвилин після повідомлення про займання. Рятувальники підключаються до водопостачання та розмотують пожежні рукави – їх треба щонайменше 80 метрів.

Усі вдягають вогнетривкий спецодяг, кисневі балони та прив’язуються один до одного мотузкою – щоб у задимленому будинку триматися разом.

Встановлюють автодрабину. Вона дістане лише 9 поверху. Якщо вогонь вище – застосовують штурмову драбину. За її допомогою рятувальники нагору пересуваються по віконних рамах.

За рятувальниками з квартир та коридорів спостерігають мешканці. Кажуть, якби справді горіло – уже б повибігали на вулицю та допомагали сусідам залишити приміщення. Бо найважливіше – врятувати життя.

“Зателефонувати, постукати, побігати, підняти всіх і залучити всіх, щоб людина, кожна людина яка знаходиться в зоні цієї ситуації , зоні риску – щоб вона була поінформована, і щоб вона без паніки знала як їй діяти”, – каже мешканка будинку Галина Кочерга.

Головне, без паніки – наголошують пожежники. З досвіду вони знають – через страх люди заважають роботі рятувальників чи зачиняються у квартирах. Коли ситуація критична, двері доводиться ламати.

“В основному люди допомагають, звичайно, тобто там сусіди передзвонюють сусідам, але це ж все час. На моєму досвіді – 15-20 хв – квартира вигорає до штукатурки”, – сказав командир відділення першої державної пожежно-рятувальної частини Олександр Нейфельд.

Однак найбільша проблема – доступ до будинку – стверджує представник ОСББ. Під’їзди завжди заблоковані машинами. Власники автівок виправдовуються, місць для паркування у дворі замало.

“Випадки такі бувають, що приїжджає швидка допомога і треба винести пацієнта на ношах, а воин реально не можуть, понад машинами, понад дахами несуть пацієнта на ношах”, – каже заступник голови ОСББ Микола Пінчук.

Врешті з квартири драбиною евакуйовують постраждалого. А в коридорі встановлюють пристрій, який витягує дим. Рятувальники просять містян у разі пожежі відразу дзвонити на 101, а поки чекають пожежників – евакуйовуватись із будинку.

Джерело: 5 канал