На Канівщині протестують проти будівництва ГАЕС

11 Грудня 2020 19:55

Із криками та бійками минули громадські обговорення подальшої долі двох ділянок біля села Пшеничники, що на Канівщині. Ці землі хочуть передати у користування компанії “Укргідроенерго”. Компанія ж у майбутньому планує збудувати там Канівську гідроакумулюючу електростанцію.

На зібрання пустили не всіх охочих.

Слухання відбулися у місцевому клубі в селі Пшеничники. Вхід до нього блокували особи у камуфляжній формі.

Наталія Вернидуб, очільниця громадської організації “Екологія культури і культура екології”, приїхала з Черкас: “Це дуже великі екологічні небезпеки. У мене чимало відповідей із Міністерства екології, які кажуть, що теж занепокоєні, що це дуже небезпечний з екологічний точки зору проєкт. А вони скажуть: «Так, тут у нас можна буде збудувати цю бетонну споруду. Тобто, тисячу гектарів цієї прекрасної заповідноїї землі залити бетоном”, – розповіла екологиня.

Житель села Пшеничники Василь Пуник не проти зведення цього об’єкту: “Економіка наша дуже слабенька. Перспектива на нафту та вугілля – не дуже така. Треба переходити на електроенергію. Менше буде забруднення. І наша громада вся, я не чув такої людини, яка не хоче будувати”.

До залу також не вдалося потрапити науковому співробітнику історико-культурного заповідника “Трахтемирів” Дмитру Іванову.

“Будівництво у цій зоні неможливе, оскільки ці об’єкти являють собою комплекс археологічних пам’яток національного значення. Вони подані на для зарахування до об’єктів культурної спадщини,”– розповів науковець.

На обговоренні були присутні 20 осіб. Як усе відбувалося – відзняти не вдалося. Журналістів Суспільного попросили залишити приміщення. Присутній правоохоронець пояснив – кількість людей більша, ніж дозволено у період карантину:

“Двадцятеро осіб прийнято постановою Кабінету Міністрів. Виганяти прийдеться громадян, щоб журналісти зняли пусте приміщення”, – зауважив охоронець.

Як згодом повідомила Наталія Вернидуб, на засіданні таки затвердили план територій. Це дозволить “Укргідроенерго” користуватися цими землями. Рішення підтримали 18 осіб. За словами заступника начальника відділу майнових відносин “Укргідроенерго” Олександра Зубка, про будівництво Канівської ГАЕС зараз не йдеться. Нині збирали людей, щоб обговорити затвердження плану двох ділянок.

“Стосовно двох ділянок, на яких знаходиться наше майно. Це слухання стосовно затвердження детального плану територій двох земельних ділянок. Вони будуть використовуватися для будівництва ГАЕС. Але це не сам проєкт і він немає ніякого стосунку, окрім будівельної бази. Через багато років ми завершимо цей проєкт”.

План затвердили, аби власники земель сплачували податки, розповіла сільська голова Бобрицької громади Олена Штефан:

“Ці землі використовуються вже багато років. Ще з кінця 70-х років. І Бобрицька ОТГ недоотримує податки за них. «Укргідроенерго» є платником земельного податку і цей земельний податок є бюджетнотворним для нашої громади, тому що це дуже велика цифра. І зараз просто виправляється ситуація, щоб нам більше надходило податків”.

Про Канівську ГАЕС у Бобрицькій громаді нагадує котлован, який викопали минулого століття. Розповів член громадської організації “Екологія культури і культура екології” Олександр Дувінський.

“Це за радянських часів зробили котлован для ГАЕСа. Цей котлован повинен бути забетонований. І це така прийомна ємність для води, яка закачувалась з Дніпра”.

За декілька кілометрів від котловану залишилися адміністративна будівля ГАЕС та конструкція для турбін, які б мали перекачувати воду.

Чи продовжать відновлення об’єкту після передачі земель, представник Укргідроенерго не повідомив.