У гетьмана Хмельницького з’явилася своя сторінка в соцмережі

11 Грудня 2020 20:17

У грудні цього року виповнюється 425 років від дня народження гетьмана Богдана Хмельницького. Постать Богдана Хмельницького ось уже більш ніж три століття привертає увагу літописців, митців, науковців.

Багато істориків і мистецтвознавців вважають мідьорит голландського гравера В.Гондіуса найбільш достовірним портретом Б.Хмельницького

Зважаючи на постійний інтерес до особи гетьмана, працівники музею Богдана Хмельницького НІКЗ “Чигирин” вирішили створити сторінку “Вічної слави ти справді достоїн…”, присвячену популяризації його діяльності.

На сторінці Богдана Хмельницького розміщено цікаві матеріали: про версії місця його народження, навчання, біографічні моменти його життя і ратних подвигів, варіанти імені, чому він виглядає на своїх портретах по-різному, згадки сучасників про гетьмана і таке інше.

Ось, приміром, посли з Польщі дивувалися експресивності Хмельницького: “Повна змін за годину ця людина – змінюється щодня, щогодини, раз схильний до згоди, за годину змінюється, як ніч на день”.

У випадку обурення не приховував свого гніву. Викриваючи у Переяславі зловживання польських магнатів, він “говорив з такою фурією, що … польські посли ціпеніли від жаху”.

Сучасники писали, що “…це була людина з тисячею штук! Його слід остерігатися тим більше, чим більше він виявляв покори!”.

Коли в 1653 р. козацька старшина висловилася проти походу в Молдову, в пориві гніву Хмельницький вихопив шаблю і рубонув по лівій руці черкаського полковника Яська Пархоменка. На щастя, рана була легкою. Гетьман швидко оговтався, звелів викотити козакам бочку меду, тричі вклонився їм до землі й промовив: “Пийте, діти, а на мене гніву не тримайте”. Вражені цим вчинком присутні одностайно заявили: «Пане гетьмане, як тому воля твоя, а бути ми з тобою всі готові”.

Загалом, у публічних виступах і поводженні з рядовими козаками Хмельницький тримався з підкресленою привітністю, що забезпечувало йому серед козаків стійкий авторитет. Як писав Альбрехт-Станіслав Радзивілл, русини “…все готові зробити на один його порух…”.