У Черкасах ушанували пам’ять ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції

14 Грудня 2020 19:28

Жертву ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції сьогодні вшанували в обласному центрі. Честь людям, які ціною власного здоров’я та життя, рятували від ядерного лиха у 1986-му, віддали обласні та міські владці.

rada.ck.ua

Ця дата встановлена Указом Президента України в листопаді 2006 році. Людей, які ціною свого життя та здоров’я змогли здолати страшну трагедію ХХ століття, що сталася 26 квітня 1986 року, згадують у день закінчення будівництва захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС.

Черкаська область нині п’ята  в Україні за кількістю проживаючих постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. На сьогодні їх в області близько 96 тисяч. З них осіб з інвалідністю – 6,5 тис. громадян, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – 7,6 тисяч, дітей, віднесених до потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи – 11,7 тисяч.

ck-oda.gov.ua

Найчисельнішими залишаються м. Канів, Звенигородський, Катеринопільський та Тальнівський райони. Це ті райони, де до 2015 року налічувалася найбільша кількість населених пунктів, віднесених до зони посиленого радіоекологічного контролю.

З 2015 року в області залишилося лише 3 населених пункти, які визнані зонами добровільного гарантованого відселення – це села Княжа та Чичиркозівка Звенигородського району та хутір Петрівська Буда Лисянського району.

Заходи, на яких вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відбулися сьогодні і в Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України.

Начальник інституту Віктор Гвоздь, звертаючись до присутніх зазначив: «Щиро вдячний учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які сьогодні працюють в нашому навчальному закладі. Світла пам’ять героям-ліквідаторам, які ціною власного життя зупинили розбурхану некеровану ядерну стихію та врятували майбутнє для нащадків».

Разом з ліквідаторами присутні вшанували пам’ять усіх вогнеборців-чорнобильців покладанням квітів до Монумента на їх честь.

За високий професіоналізм у роботі, багаторічну плідну працю були вручені Подяки інституту ветеранам навчального закладу (учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС): Миколі Шкарабурі, Анатолію Панченку, Сергію Щепаку, Віктору Фонрабе.