Тисячолітній курган спотворили рекламою “Пєтровской слободи” на Золотоніщині

15 Грудня 2020 19:18

той час, як нас, черкащан, обласне керівництво порадувало новим слоганом «Черкащина – місце сили!», я чомусь переконуюсь, що ми вартуємо зовсім іншого: «Черкащина – місце бездуховності!». Це, зокрема, наочно демонструє відношення деяких посадовців до проблеми збереження об’єктів історико-культурної спадщини.

Свіжий приклад. Два з половиною місяці тому мною був виявлений факт пошкодження пам’ятки археології – кургану коло с. Новодмитрівка Золотоніського району. Об’єкт – земляний могильний насип висотою близько 5-метрів, споруджений 5000-2500 років тому – розташований біля жвавої автотраси Черкаси-Київ (Н08). Так ось, якимсь дебілам заманулося встановити на схилі кургану (либонь, щоб краще було видно здалеку) рекламний білборд. В результаті, при вирівнюванні площадки під розміщення бетонної основи конструкції було зруйновано частину земляного насипу. На білборді розташовані два рекламні щити, на яких красується реклама продукції (пакетованих кавових напоїв) ТОВ «ФЕС УКР» (м. Золотоноша).

Зважаючи на те, що цей курган є пам’яткою археології місцевого значення, взятою на облік згідно з Рішенням Черкаського облвиконкому № 359 від 5.08.1983 р., має державний охоронний № 1827, мною було направлено звернення до Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА. В ньому описувалася ситуація з грубим порушенням законодавства в сфері охорони культурної спадщини та прикладалися фотофакти правопорушення. Подібні дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність відповідно до ст. 298 Кримінального кодексу України: «умисне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин».

У правовій державі реакція на подібне правопорушення була б миттєвою: швидко б встановили власників білборду, змусили б їх заплатити величезний штраф, заставили б демонтувати рекламний щит та відновити пошкоджений насип кургану. Але в нас все по іншому…

12.10.2020 р. Управління культури надіслало лист до прокуратури щодо вжиття заходів. Прокуратура «скинула» справу на Золотоніський відділ поліції. Ті кілька разів мені телефонували і ставили якісь дитячі питання: «а це дійсно курган?», «що таке курган?» І ось, нарешті, сьогодні отримав лист від наших доблесних борцунів-правоохоронців, у якому вказано, що «подія не містить ознак вчинення кримінального правопорушення». І не зрозуміло, чи знайшли вони власників скандального білборду?

Чомусь я не здивований – якщо в нашій країні ділки можуть безкарно грабувати за допомогою важкої землерийної техніки скіфські кургани (нещодавно такий прецедент стався в Миколаївській області), то чому б не спотворити тисячолітню могилу рекламними щитами «MacCoffee» та «Пєтровской слободи»?

Дмитро Куштан, голова Черкаського регіонального відділення ВГО “Спілка археологів України”, старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України