Чому театр у Черкасах не відкривають після реконструкції?

12 Січня 2021 12:09

Щоб у Черкаському академічному обласному Українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка почали показувати вистави, необхідно замінити на сцені тельфери – механізми для підйому декорацій, завіс та вантажів. Про це “Суспільному” розповів директор установи Петро Ластівка.

Нинішнім тельферам понад 50 років і вони можуть бути небезпечними для акторів. Допоки цього не зроблять, театр відкрити не зможуть.

“Левова частка роботи виконана: фоє, зал повністю готові. Монтаж світла та звуку готові на 90 відсотків. Єдине, що не зроблено – заміна тельферів”, – розповів Петро Ластівка.

За словами директора, щоби замінити тельфери потрібно ще 25 мільйонів гривень, каже директор. Ці механізми підіймають вантажі, завіси та декорації на сцені і від того, наскільки вони надійні, залежить безпека акторів:

“Якщо комісія дасть дозвіл на використання тельферів хоча б на 10 років – тоді відкриємо, а якщо ні – то ні”.

Нині актори театру на карантині до кінця січня. За словами актора Павла Гончарова, локдаун для творчої людини не завада. Зараз він готує творчий проєкт до дня народження Лесі Українки. На відкриття чекає, але щоб вже повністю відремонтованого театру:

“Всі ці елементи, які мають бути на професійній сцені – механіка сцени, світло, звук – вони мають бути досконалими. Ми краще будемо терплячими, доки це все не доведуть до професійного рівня”.

Замовником робіт є департамент будівництва Черкаської облдержадміністрації. Зі слів виконувачки обов’язків директора Юлії Шевченко, кошти на заміну тельферів проєктом не передбачені:

“Нині зроблені повністю всі роботи, які відповідають проєкту. До цього ніхто не звертався ні з якими зауваженнями. І коли ми вже вводимо в дію цей об’єкт – тут з’являються нюанси щодо заміни обладнання”.

Вона зауважила, що проєкт, який 2 червня відкоригували на суму 62 мільйона, виконаний стовідсотково.

Нагадаємо, наприкінці грудня тодішній голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук повідомив, що понад 5-річна реконструкція театру завершена. На всі роботи витратили 164 млн. грн.