Нинішня Черкащина у бронзову добу: що може розповісти серп, знайдений біля Благодатного

13 Січня 2021 22:26

Вам здається, що зараз все змінюється дуже швидко? Уявіть, як зміни відчувалися для давніх людей.

Для прикладу, в добу середньої бронзи на берегах Дніпра жили племена бабинської культури (культури багатоваликової кераміки, 20 – 16 століття до нашої ери).

Їм здавалося, що світ почав змінюватися дуже швидко. Представники цієї культури перші в світі почали використовувати коня як тяглову силу. Настала героїчна доба колісничих. Це дозволило долати і завойовувати значні території.

Археолог Леонід Залізняк говорить, що в цей час завершилась історія окремих ізольованих племен на території степу, і з’являється єдиний історичний простір Стародавнього Світу.

Цьому сприяло налагодження широтних торговельно-політичних зв’язків, для яких відкриті степи стали своєрідною автострадою, що простяглася від Карпат до гір Хінгану на північному сході Китаю.

Так стали можливими контакти Європи із Далеким та Середнім Сходом. Тоді ж народився “степовий міст”, що певною мірою функціонує і донині.

Наявність бронзових знарядь праці та зброї у племен на нашій території – один із наслідків зв’язків, що раніше були нездоланні.

Оскільки своїх покладів металів на території Середньої Наддніпрянщини немає, сировину для бронзових виробів імпортували з Балкан та Кавказу.

фото зі сторінки @archaeology_museum_che

Ось так звичайний бронзовий серп культури багатоваликової кераміки (18-16 століття до нашої ери), знайдений біля села Благодатне, може розповісти про такі важливі зміни в житті людей того часу.