Увели в обіг монету, присвячену відомому Агатангелу Кримському, який вважав Звенигородку своєю батьківщиною

13 Січня 2021 13:38

Нацбанк України увів в обіг монету, присвячену Агатангелу Кримському.  Це український історик, орієнталіст, письменник, перекладач, один із засновників української Академії наук та один з перших її академіків.

Отчий дім Кримського був у Звенигородці на Черкащині. Це місто відомий вчений вважав своєю батьківщиною. 15 січня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження мовознавця.

“В одному зі своїх листів вчений жартома писав: “Легше буде сказати, яких мов я не знаю”. Дослідники і досі сперечаються в підрахунках мов, якими володів поліглот. За різними даними, ця цифра коливається від майже 60 до понад 100 мов. Вільно говорячи такою кількістю мов, переважно східними, а також знаючи всі діалектні особливості української мови, Агатангел Кримський зробив значний внесок в українське сходознавство та україністику”, – зазначають в НБУ.

Монета в обігу з 12 січня 2021 року і продовжує серію “Видатні особистості”, має номінал 2 гривні та виготовлена з недорогоцінного сплаву – нейзильберу.

Придбати пам’ятну монету “Агатангел Кримський”  можна буде через такі канали реалізації:

1. Через онлайн-замовлення Національного банку. Приймання онлайн-замовлень на цю пам’ятну монету розпочнеться з 15 січня та триватиме до 22 січня 2021 року. Один клієнт зможе придбати не більше 2 таких монет. Продаж монет за онлайн-замовленнями розпочнеться з урахуванням умов локдауну (обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2). Викупити своє замовлення клієнти зможуть упродовж 35 календарних днів (відповідно до правил та умов продажу Національним банком України пам’ятних монет України та сувенірної продукції за онлайн-замовленнями). Інформацію про початок їх продажу у регіонах пропонуємо дізнаватися у відповідних пунктах реалізації АТ “Ощадбанк”;

2. Через мережу банків-дистриб’юторів (АТ “Ощадбанк”, АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”). Банки-дистриб’ютори розпочнуть отримувати від Національного банку ці монети з  15 січня 2021 року;

3. Через інтернет-магазин Національного банку. Реалізація має розпочатися цього тижня, про що буде повідомлено додатково на офіційному сайті Національного банку та сайті інтернет-магазину.