Арктичний холод оточить Черкащину: морози будуть до -20

15 Січня 2021 13:29

Ще сьогодні Черкащина перебуває в зоні атмосферного фронту, тому по всій області випадає сніг на фоні невеликого морозу -5-7º. Проте, вже до кінця доби, з віддаленням циклону за межі України, опади припиняться.

До нашого регіону продовжує надходити арктичне повітря з акваторії Карського моря. У вихідні морози посиляться. Завтра, 16 січня, температура повітря суттєво знизиться і впродовж доби прогнозується 12-17º морозу, прогнозують в обласному гідрометеоцентрі.

Надалі, зі зміною вітру на північний, морози зміцніють, і в ніч з суботи на неділю стовпчики термометрів опустяться до позначки аж 15-20º морозу! Вдень проглядатиме сонце, очікується 11-16º морозу. Середньодобова температура повітря у ці дні очікується нижчою на 10-12º кліматичної норми.

На початку нового тижня сильні морози збережуться. А на їх послаблення можна розраховувати лише після 20 січня.

Низькі температури після тривалої відлиги, коли зимуючі культури не встигають як слід розвинути морозостійкість, створюють загрозу для вимерзання. В першу чергу ризик для вимерзання озимих культур, зокрема ріпаку, ячменю та пшениці у фазах сходи – 3 листок, існує на площах з висотою снігу менше 5 см, та мінімальних температурах від 15º та нижче.

Водохреща лід на водних об’єктах звичайно ж вже буде, проте його товщина буде незначною і виходити на нього досить небезпечно.