Плівку проявляли на кухні в гуртожитку, – режисер із Тальнівщини розповів про перші кроки в кіноіндустрії

19 Січня 2021 23:58

Владислав Чабанюк зняв 28 фільмів на кіностудії “Мальва”. Був режисером і сценаристом першої народної історичної фентезі-стрічки “Чорний Козак”. Фото: Вікторія Вітряк

Режисер Владислав Чабанюк почав знімати кіно, коли ще був студентом Вінницького педагогічного інституту. Плівку проявляв на кухні гуртожитку.

“Студентом створив аматорську студію, де разом із такими ж “кіноманами” знімали короткометражні стрічки. “Прєступлєніє і наказаніє”- наш перший чорно-білий фільм.Один з акторів – Олег Сологуб – на зйомках так старався, що скочуючись зі сходів, добряче набив ребра, але від подальших сцен не відмовився. Прем’єру показали в ленінській кімнаті гуртожитку історичного факультету. Місця для всіх не вистачало, і фільм крутили разів зо 3. На 2-й день у гуртожитку я вже був визнаний режисер, а Олег – кінозірка”, – згадує Владислав Чабанюк.

“До 20-хвилинного фільму “Вічний парубок” сам писав сценарій. Знімали на маленьку камеру, яку подарували батьки, потішені, що я їх послухав і вступив на історичний факультет замість режисури. Плівку проявляли на кухні в гуртожитку. Поруч варили суп, студенти з Узбекистану смажили оселедці, а ми “чарували” над кінобачками і тут же розвішували гірляндами десятки метрів проявленої плівки. З майбутньою дружиною познайомився на тій же кухні. Вона саме варила курку. Я напросився приглянути за каструлею. Одружилися на останньому курсі”, – додає.

Владислав Чабанюк зняв 28 фільмів на кіностудії “Мальва”. Був режисером і сценаристом першої народної історичної фентезі-стрічки “Чорний Козак”. Зараз знімається у фільмі Андрія Кавуна за мотивами роману Євгена Положія “Іловайськ”.

Джерело: gazeta.ua