Катаючись на санчатах, черкащани отримували переломи (відео)

21 Січня 2021 20:04

Із діагнозом “відмороження” за останній тиждень, коли на Черкащині лютували морози -15-20 градусів, до Третьої міської лікарні швидкої допомоги госпіталізували сімох пацієнтів. Про це “Суспільному. Черкаси” розповів лікар-хірург Богдан Карман.

За словами лікаря, це люди, які одразу звернулися за медичною допомогою та не чекали день-два, не намагалися якимось чином вилікуватися самостійно вдома чи на вулиці.

Для черкащанки Олени одна з ночей на вулиці завершилася відмороженням рук і ніг. Просто неба вона живе кілька років і знає, як рятуватися від холоду. Тієї ночі було мінус 20, найбільше у Олени змерзли ноги.

Нині у палаті жінка одна. Але ще 19 січня з переохолодженням було троє пацієнтів в палаті. Усі – безхатьки.

Отримати відмороження можна й за плюсових температур. Але у всіх випадках його перші симптоми однакові, зауважив лікар:

“Це поколювання в кінцівках, відчуття, шо поколює голкою, повзання мурашок по шкірі, гіперемія кінцівок, тобто почервоніння, порушення чутливості”.

У складніших випадках, як в Олени, починає відмирати шкіра. Тому не обійшлося без хірургічного втручання, розповів Богдан Карман.

“Може час пройти від кількох днів до кількох тижнів і ми тільки потім зможемо встановити на яку глибину проник холод”.

У травматологічному відділенні Третьої міської лікарні станом на 20 січня 59 пацієнтів, дев’ятеро із них отримали переломи на вулиці. Такої складності, що не обійтися без операції, розповів завідувач відділення Юрій Бейкун.

“Травми отримують пацієнти більше не на дорозі, а катаючись на санчатах. Із Пагорба Слави дуже багато у нас травмованих, в Сосновці каталися”.

Така ситуація типова для цього періоду. Але вже за кілька днів очікують збільшення пацієнтів: синоптики прогнозують відлигу, зауважив Юрій Бейкун. Тому радить без потреби не виходити з дому, особливо людям старшого віку.

“Якщо виходите, то обережно. Не підходьте до краю проїжджої частини. Найнебезпечніші місця – це зупинки транспорту і пішохідні переходи, де більше всього льоду”.