Людино- та україноцентризм об’єднають Україну

22 Січня 2021 13:51

У День Соборості мусимо проаналізувати історичний досвід та реалістично й без пафосу вказати на помилки владних політик у справі об’єднання на засадах суспільного договору всіх громадян всієї України.

фото Сергія Черкасова

Мій підхід базується на потребі поєднання двох важливих для нашої країни світоглядних доктрин: людино- й україноцентризму. Простіше кажучи – соціальної та національної ідей, що я означаю популярним гаслом «Людина і Україна – понад усе!»

Вивищення чи нехтування однією з цих доктрин завжди створювали проблеми й конфлікти в Україні. Як тільки Іван Мазепа в останні роки своєї діяльності акцентував увагу виключно на державницьких планах у спілці зі Швецією, виникла проблема із народною підтримкою. Щойно Центральна Рада УНР надто захопилася соціалістичними ідеями, вона втратили серед союзників патріотичний прошарок заможного селянства тощо.

Для прикладу нагадаю про історичне підґрунтя появи знаменитої Конституції Пилипа Орлика від 5 квітня 1710 року, яку готувала тодішня українська еліта на еміграції й після поразки під Полтавою. Там знаходимо низку соціальних параграфів, актуальних і для сучасної України!

«Відновлюється і оголошується непорушним, що вдови козаків, їхні дружини та діти-сироти, козацькі господарства…жінок, чоловіки, яких перебувають на війні або на якихось військових службах, не притягуватимуться до жодних обов’язкових для простого люду загальних повинностей і не будуть обтяжені сплатою податків»

Подібні гарантії соціальних прав прописані в, щонайменше, 3 параграфах Конституції, яка налічує загалом 16.

Отож і нині взаємопоборювання прихильників соціальної та національної ідей послаблює й так бідну та корупційну державу.

Принагідно зауважу, про те що вже писав: ковідний світ постав під сумнів універсальність для всіх країн виключно ліберальної ідеї, де лише ринок всіх зробить щасливими.

Саме тому, якість життя людини як головна мета державної та місцевої  влад і повага всіх громадян до історії, культури, мови своєї країни мусять творити ту омріяну віками єдину, соборну, незалежну і соціальну державу – Україну!

Блог Миколи Томенка