У Черкасах водій вигнав із маршрутки підлітка-пільговика і вдарив його

25 Січня 2021 18:38

Вилаяв і вдарив. У Черкасах водій автобуса накинувся на підлітка, бо той мав право на безоплатний проїзд. Коли сплачувати гроші хлопець відмовився, його грубо виштовхали з громадського транспорту. А коли вже на зупинці спробував сфотографувати номер маршруту – отримав стусанів.

“Я почув від кондуктора відмову, кондукторка сказала, що зараз пільга ця не дійсна або діє з присутності батьків, я сказав що я такої постанови не чув і попросив її пред’явити законодавчий акт, який підтверджує її слова”, – розповідає хлопець.

А вже на наступній зупинці водій відмовився продовжувати рух, допоки хлопчина не вийде. Пасажири стали на бік водія. Тож Павло був змушений вийти, утім на вулиці сварка продовжилася.

“Я хотів зафіксувати номер автобуса ззаду, водій на мене накинувся з нецензурною лексикою, почав мене бити привселюдно, він мене штовхнув, я впав, відібрав в мене кепку, і пішов обратно до автобусу, а коли я хотів забрати свою річ він мене знову почав ображати і матюкати”, – додає Павло Артеменко.

Схожі випадки трапляються мало не щодня – каже Анастасія Прогунова. Вона адмініструє Facebook-спільноту “Транспорт Черкас”. Каже, у місті немає жодного перевізника без таких історій. Відмов пільговикам побільшало, відколи почалися карантинні обмеження.

“Перевізники намагаються заробити я так думаю, на жаль, екіпажі це сприймають по-своєму і дуже рідко це толерантно, зазвичай це грубість, хамство, це от коли залишають на морозі дітей, чи принижують”, – стверджує громадська активістка.

“Зазначається, що перевізники на власний розсуд вирішили перевозити лише по два пільговики одночасно, але зараз з’являються історії, коли не беруть жодного”, – каже Анастасія.

Знімальній групі “5 каналу” з перевізником, чиїм маршрутом їхав Павло, поспілкуватися не вдалося.

За порушення прав пільговика транспортний відділ міськради може оштрафувати перевізника або розірвати з ним договір. Але, поки що жоден конфлікт пільговиків із перевізниками у місті не закінчився покаранням.

Чиновники міської ради також не знайшли часу поспілкуватися з журналістами. Втім, не на камеру заявили, що нікого не каратимуть, бо офіційних скарг їм не надходило.

А от із відшкодуванням коштів за пільговиків – колізія. У департаменті соцполітики повідомили: “міська рада вирішила, що пільговиків перевозитиме винятково тролейбусний парк, бо це комунальне підприємство, і їм компенсують гроші. Послуги міським автобусам вирішили не відшкодовувати. Але ті перестати возити пільговиків не можуть, їм це забороняє закон”.