У Черкасах підвищений рівень забруднення повітря

5 Лютого 2021 11:16

Лютий стартував сніжною погодою, з туманами у ранкові години. Як відомо, значні опади сприяють очищенню атмосферного повітря. А ось тумани, які є наслідком приземної інверсії, накопичують забруднюючі речовини поблизу джерел викидів. В ці дні (години) найвища загазованість повітря спостерігатиметься на вулицях переповнених автотранспортом, особливо у місцях їх тимчасової зупинки (перед світлофорами та на автобусних зупинках).

У цілому по Черкасам рівень забруднення атмосфери у січеі 2021 року був підвищений і зріс порівняно з попереднім місяцем у 1,2 рази.

Результати досліджень лабораторії Черкаського обласного гідрометеоцентру за січень-2021:

🔸У порівнянні з груднем, середні за січень значення по концентраціям оксидів азоту збільшились у 1,2 рази по всім районам міста.

🔸У центрі міста також у 1,5 рази зросли концентрації аміаку.

🔸У Дніпровському мікрорайоні зросли середньомісячні концентрації по аміаку – у 1,3 рази, по формальдегіду – у 1,2 рази.
🔸У Південно-західному мікрорайоні суттєвих змін по концентраціям контрольованих хімічних сполук не було зафіксовано.

 

Гранично допустиму норму (ГДК) перевищують середні за місяць концентрації формальдегіду удвічі; діоксиду азоту – у 1,3 рази; аміаку – 1,3-1,5 рази.

Найбільш забрудненими районами є центр міста та Дніпровський мікрорайон.

Відбір проб атмосферного повітря здійснювався фахівцями лабораторії на стаціонарних постах спостережень у трьох районах міста: по вул. Святотроїцькій (центр міста); по вул. Гетьмана Сагайдачного (Дніпровський мікрорайон) та по вул. Олени Теліги (Південно-західний мікрорайон).

Найбільший вклад у зростання рівня забруднення повітря вносить значення по вмісту у повітрі формальдегіду. Це речовина другого класу небезпеки. Має широкий спектр застосування у промисловій діяльності, а також формальдегід присутній у викидах автомобілів.