Три циклони і до -20º у вихідні: погода на Черкащині поточного тижня

8 Лютого 2021 15:00

Особливістю нового поточного тижня на Черкащині є активна циклонічна діяльність: різке і часте коливання температури повітря, значні опади, слизькі дороги та снігові замети. Причина – боротьба арктичного антициклону та серії південних циклонів, які один за одним, 9, 10 та 11-12 лютого, переміщуючись на північний схід, зумовлять суттєве ускладнення погоди.

Сьогодні на ранок висота снігового покриву на Черкащині найбільша в Україні. Сніг залягає рівномірно, висотою 16-22 см, інформують в обласному гідрометеоцентрі.

Атмосферні фронти першого південного циклону найближчої ночі продовжать засипати снігом Черкащину.

Із небезпечних явищ прогнозують хуртовини, на дорогах снігові замети, ожеледицю, посилення вітру 15-20 м/с, та значний сніг.

Оскільки вночі циклон проходитиме через Черкащину, прогнозується аномальний хід температури від 9º до 1º морозу, тому місцями можлива ожеледь та налипання мокрого снігу. Проте ніякого «погодного апокаліпсису» немає, адже на календарі – зима, зауважують синоптики.

Унаслідок хуртовини та посиленого вітру до ожеледиці на дорогах приєднаються снігові перемети, які можуть значно ускладнювати дорожній рух. Враховуючи значне накопичення снігу, комунальникам варто прикласти максимум зусиль для очищення доріг та тротуарів.

Другий циклон 10 лютого переміститься через південні області України. Прогнозують температуру вночі 4-9º морозу, вдень 0-5º морозу на фоні мокрого снігу та дощу. На дорогах ожеледиця.

А ось найбільш «капосний» третій циклон очікується вже ввечері 11 та 12 лютого. Саме він спочатку різко підвищить температуру до 2º тепла, а потім, відкривши доступ ультраполярному вторгненню арктичного повітря, різко знизить її до 8-13º морозу.

Уже в найближчі вихідні під час прояснень морози посиляться до 15-20º, місцями до 24º. На дорогах дуже слизько. Така холодна погода протримається щонайменше ще 2 тижні.