Що робити, щоб у випадку травмування на слизькому тротуарі відшкодувати збитки

11 Лютого 2021 19:04

Поради, які варто зараз нагадати. Щоб у випадку травмування на цих «прекрасних» дорогах та тротуарах була можливість відшкодувати збитки.

1. Взяти контакти тих, хто був свідком події. Тут навіть більше треба зметикувати тим, хто поряд. Бо як болить, то навряд згадаєш про щось. Тому якщо Ви стали свідком того, що хтось впав і травмувався, не проходьте мимо. Залиште свій номер або запишіть номер цієї людини (щоб потім набрати і допомогти), поки їде швидка чи таксі.

2. Якщо викликали швидку, попросіть їх зафіксувати дату, час та місце травмування. Якщо травма не підпадає під виклик швидкої, таксист теж може бути свідком.

3. Коли є можливість, чи хтось поряд, фото та відео теж будуть не зайвим для доказової бази. Особливо, якщо поряд є якісь об’єкти чи вказівники. Хоча і стан тротуару чи дороги, на якій травмувалися є помічним для встановлення причинно-наслідкового зв’язку між травмою та невиконанням обов’язків балансоутримувачами.

4. Якщо призначають те, що не покриває НСЗУ, тобто все, за що ви платите – зберігайте чеки і все це має бути зафіксовано в історії хвороби. І пам’ятайте, що зараз більшість призначень має бути оплачена лікарні НСЗУ, а не з вашої кишені. Чи маєте ви платити чи ні, можете уточнити за телефоном контакт-центру 16-77. Всі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безоплатні.

5. Після завершення лікування – отримайте довідку про всі призначення.

6. Візьміть виписку та медичну картку.

7. Визначте відповідального за утримання цієї частини тротуару чи дороги.

8. І пишіть позов або звертайтеся до юриста.

Нагадаю, що в центрах з надання безоплатної правової допомоги можна отримати консультацію юриста, а якщо підпадаєте під певну категорію, то і послуги адвоката за рахунок держави. Де знаходиться найближчий центр можна дізнатися за телефоном 0-800-213-103.

Наталя Даньковська, адвокат