20-градусні морози послабшають після 22 лютого

12 Лютого 2021 15:18

Нарешті останній із серії південних циклон «VOLKER», від зимової негоди якого потерпала Європа та Україна, відійшов за межі нашої держави. Проте, його атмосферні фронти ще сьогодні та завтра, 13 лютого, продовжать сипати снігом. Із комплексу небезпечних явищ зберігаються: пориви вітру 15-20 м/с, хуртовини, ожеледь та на дорогах ожеледиця.

Як інформують у Черкаському обласному гідрометеоцентрі, домінантом у погоді стане північний антициклон «HELIDA», який створить умови для подальшого закачування на Черкащину арктичного повітря, тому прогнозують уночі 12-17º морозу, вдень 8-13º.

Холодна, переважно без опадів погода, з посиленням морозів вночі до 15-21°, вдень до 10-15° морозу утримається до 21 лютого.

Температурний фон буде нижче норми на 6-10º. Проте нічого надзвичайного в цьому немає. За останні 30 років у другій половині лютого раз на 5 років спостерігалися морози нижче 20º. Для поточної зими це найбільш тривалий період холодної погоди.

На послаблення морозів морозів можна розраховувати 22 лютого, вночі до 8-13°, вдень до 1-6°.

Наразі, небезпеки для перезимівлі зимуючих культур погода не представляє, зауважують синоптики. Результати відрощування озимої пшениці та гілок плодових підтвердили їх нормальну життєздатність, тобто загиблі відсутні. Та й до чергового похолодання вони надійно підготувалися. На зледенілий сніг випав новий пухнастий, а значить захист від морозів гарантовано.