Цей день в історії Черкащини: народився “король садівництва” Левко Симиренко

18 Лютого 2021 14:27

18 лютого 1855 року  у с.Мліїв нині Городищенського району Черкащини народився видатний український селекціонер у галузі рослинництва, помолог Левко Симиренко.

Король садівництва…
За півтора десятка років Левко Симиренко зібрав у своєму розсаднику в Млієві понад 300 сортів хвойних та інших порід, 927 сортів троянд, понад 3000 сортів плодових і ягідних культур, серед яких 900 сортів яблунь, 889 – груш, 84 – слив, 350 – вишень і черешень. Це була найбільша світова колекція рослин найкращих сортів не лише в Україні, а й у Російській імперії.

Симиренко всебічно вивчав зібрані ним сорти, поліпшував селекційним способом якість місця, акліматизував чужі й вивів нові. Наприклад, популярний сорт яблуні Ренет Симиренка, названий ним на честь батька. При своєму розсаднику селекціонер організував школу садівників і виховав низку висококваліфікованих фахівців, серед інших – свого сина Володимира Симиренка.

За успіхи у науковому сортознавстві Левка Симиренка нагороджено Великою золотою медаллю Французького помологічного товариства (помологія – сортознавство). За плідну наукову і громадську діяльність 1894 року його обрано членом-кореспондентом Бельгійського товариства садівництва, 1895-го – членом Французького національного помологічного товариства.

Був відомий доброчинною діяльністю. На поч. 1900-х рр. матеріально підтримував український національний рух, зокрема україснькі газети (“Рада” та ін.), часописи, книговидавничу справу. Радянська влада націоналізувала сади й розсадники у Млієві та перетворила їх на державне дослідницьке господарство, а Симиренка призначила директором і науковим керівником. Він продовжував працювати і 1919 завершив головну наукову працю “Помологія”, але видати її не встиг.

Трагічно загинув від рук чекіста 6 січня 1920 року.