Майдан у творчості митців із Черкащини

19 Лютого 2021 18:45

Драматичною сторінкою в історії сучасної України стали події, що відбулись наприкінці лютого 2014 року на Майдані Незалежності у Києві, де під час сутичок протестувальників із силовиками загинула понад сотня активістів, що боролися за майбутнє України.

У сьому річницю Майдану вся українська спільнота вшановує пам’ять загиблих, пригадує події тих днів, що вже стали нашою історією, саме тією історією, якою ми пишаємося. Адже в ті буремні дні на Майдані народилася нова українська нація -– високоідейна, готова стояти до кінця, і навіть віддати життя у святій боротьбі за достойне майбутнє рідної землі.

Саме Майдан покликав до життя спеціальний проєкт «Жертвопринесення» народного художника України, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Миколи Бабака та народного художника України, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Євгена Матвєєва. Сюжети для робіт вибрані невипадково і мають вагоме символічне значення. Початок подій на Майдані символізує розп’яття, коли політика уряду своїми діями, покликаними обмежити свободи та суверенітет, фактично намагалася розтяти українську націю. Прозорий ліфт (взятий з ТРЦ «Любава») з дітьми, що підіймаються вгору – це символ майбутнього, того, за що вийшли українці на Майдан.

Ідея боротьби за свої права та за кращу долю України, художнє переосмислення тих драматичних подій Майдану, енергетика загальної напруги та боротьби втілені у живописних творах заслужених художників України Валентина Сірого, Віктора Олексенка та на витинанках заслуженого художника України Миколи Теліженка. Невимовного людського болю сповнені твори заслуженої художниці України Олександри Теліженко «Чорна квітка. Посвята вдовам загиблих бійців» та «Симфонія сухої смереки», що немов реквієм звучать за загиблими Героями Небесної Сотні.

На виставці представлено фотоматеріали, що відтворюють хроніку подій на Майдані у Черкасах. Ці світлини зроблені Володимиром Бауліним, Назаром Вівчаром, Ігорем Єфімовим.

Значення і велич історичних подій визначаються з часом. Попри порівняно незначний термін, що віддаляє нас від драматичних подій Майдану, ми вже нині усвідомлюємо, що він став потужним поштовхом до вибуху ідей національної свободи, до відстоювання народної волі, до боротьби за майбутнє країни. Майдан закарбував у народну пам’ять імена нових героїв української нації – Героїв Небесної Сотні, які поклали на вівтар найцінніше – власне життя… Памʼятаймо!

Виставка діє до 28 лютого 2021 року в Черкаському художньому музеї.