“Змагання” зими з весною – погода цього тижня на Черкащині

22 Лютого 2021 12:00

Лютневі морози і снігопади змінили імідж цьогорічної теплої зими. Середня температура 2 декади лютого увійшла у п’ятірку найхолодніших за увесь період метеорологічних спостережень на Черкащині. Опадів за 20 днів місяця випало 40-60 мм або 100-160% кліматичної норми. Висота снігового покриву на кінець декади становила 20-31 см що перевищує багаторічні значення на цей час у 2-3 рази.

У минулі вихідні Атлантика вперше намагалася виправити «лютневі морозні вибрики», що змусило зиму трансформуватися у більш м’яку, європейську. Проходження циклону по півночі Європейського континенту зумовило на Черкащині відлигу до +2..+4º у супроводі слабкого вітру та незначних опадів. Почалося повільне сніготанення. Висота снігу по області зменшилася на 1-4 см і на сьогодні становить від 12 см у південних районах до 28 см у північних. При цьому, хоча й висота снігу вдвічі більша за норму на цей час, але глибина промерзання грунту незначна.

На поточному тижні передвесняні «змагання» продовжаться.

За прогнозом Черкаського обласного гідрометеоцентру, у вівторок-середу 23-24 лютого підійде холодний атмосферний фронт із півночі, пройде невеликий сніг і температура знизиться вдень до -1..-4º, вночі -8..-10º.

25 – 26 лютого новий атлантичний циклон із туманами та невеликими дощами буде прориватися вглиб Європейського континенту. На Черкащині температура підвищиться до 2-7º тепла.

Такі «змагання весни із зимою» триватимуть і на початку березня.
За кліматом, стійкий перехід середньодобової температури через 0º на Черкащині відбувається всередині березня. В останні 30 років прихід метеорологічної весни змінився на більш ранній строк – 28 лютого. При цьому, 1 раз у 4-5 років наприкінці лютого ще можливі морози до 15-20º.

Тож, поки що не поспішаймо прощатися із теплим одягом. За відлиги відбуватиметься зсув «снігових шапок» з дахів та танення бурульок, тому будьте дуже обережні – не ходіть близько біля будівель! Тротуари та неочищені ділянки доріг теж будуть слизькими!