Що зміниться для черкащан із 1 березня?

1 Березня 2021 09:00

У березні в Україні стартує запис на вакцинацію від COVID-19, підвищуються пенсії та набуває чинності безвізовий режим з однією із держав Карибського моря.

Підвищення пенсій

З 1 березня в Україні на 11% зросте розмір пенсій. Це анонсував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Наразі розмір середньої пенсії – 3 538,97 грн. Пенсіонери, які отримують таку суму, можуть розраховувати на надбавку у 389 грн.

Надбавки стосуються виплат:

  • за віком;
  • з інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника;
  • за вислугою років (вчителі та медичні працівники зі стажем роботи за професією щонайменше 30 років).

Підвищенняне стосується надбавок за стаж і доплат для окремих категорій. Також винятками є ті, хто зараз отримує максимальну пенсію та люди, які за формулою заробили на пенсію, яка на 11% менша від мінімальної.

Пенсіонерам всіх категорій, які працюють, пенсії перерахують у квітні, з урахуванням зарплати та набутого стажу.

Крім того, до Верховної Ради подали законопроєкт, який пропонує щороку проводити автоматичну індексацію пенсій 1 березня. Це буде стосуватися всіх без винятку категорій пенсіонерів.

Запис на вакцинацію від COVID-19

З 1 березня, як попередньо заявляли у МОЗ, буде відкрито запис на щеплення від COVID-19. Записатися до листа очікування можна буде через мобільний додаток “Дія”, портал “Дія” та контакт-центр МОЗ з питань COVID-19.

 

Таким чином буде формуватися електронна черга і, коли настане час, тим, хто записався сповістять про необхідність обрати пункт щеплення, дату та час візиту.

  • На першому етапі будуть вакцинувати медичних працівників лікарень, які працюють із хворими на COVID-19, мешканців будинків престарілих та військовослужбовців у зоні проведення ООС.
  • На другому – медпрацівників, людей, яким понад 80 років та соціальних працівників.
  • На третьому – осіб, яким від 65 років, працівників критично важливих структур, державної безпеки, сфери освіти.
  • На четвертому – осіб, яким від 60 років, людей з хронічними захворюваннями та тих, хто працює чи відбуває покарання в місцях обмеження волі.
  • На п’ятому – українці віком від 18 до 59 років, які не входять у вищезазначені групи вакцинації.

Стартують два нових безвізи

Із 1 березня 2021 року українці зможуть без віз подорожувати за двома новими напрямками – Гренада та заморські території Нідерландів.

Про це у своєму Twitter повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Ми розширюємо свободу подорожей для українців попри всі обставини. 1 березня стартують 2 безвізи: 1. Гренада; 2. Заморські території Нідерландів Аруба та Кюрасао, карибські острови Бонайре, Сінт-Естатіус і Саба + відкривається Грузія”, – написав міністр.

Умови в’їзду до всіх країн можна перевірити на сайті Консульської служби України.

Водночас подорожувати українцям 2021 року буде непросто через обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу. Так, без наявності ПЛР-тесту на коронавірус можна вирушити відпочивати в Домінікану й Мексику. Повністю відкриті для туристів також деякі країни Африки, однак там українців чекають екстрим-тури. Наприклад, у Намібії, Сомалі чи Панамі.

Також із негативним ПЛР-тестом можна поїхати доЄгипту й Шрі-Ланки, а також на Мальдівські острови, в Оман та Об’єднані Арабські Емірати.

Грузія відкриває кордони для туристів

З 1 березня українські туристи зможуть відвідати Грузію. Для в’їзду буде потрібен негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до моменту перетину кордону. Крім того, зробити повторне тестування власним коштом доведеться і на третій день перебування у Грузії.

Важливо: йдеться про перетин кордону повітряним шляхом. Сухопутні кордони залишаються закритими для в’їзду іноземців.

Крім українців, послаблення стосується і громадян Вірменії, Росії, Білорусі, Казахстану та Азербайджану.

За останніми даними МОЗ, Грузія перебуває в українському переліку країн “зеленої” зони. Тож, після повернення, не потрібно проходити самоізоляцію.

За матеріалами “Обозреватель” і “Новини24”.