У Черкаському археологічному музеї – новий експонат часів Христа і Цезаря

1 Березня 2021 22:17

В екпозиції Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини – новий експонат. Це щойно відреставрований горщик зарубинецької культури (кінець ІІІ ст. до н.е. – середина І ст. н.е.), знайдений під час розкопок минулого літа в історичному центрі Черкас, у дворі історичної будівлі по вул. Байди-Вишневецького 2.

facebook.com/archmuzeumck

Саме тут, на пагорбі над Дніпром, у часи Юлія Цезаря та Ісуса Христа існувало поселення наших далеких предків, адже більшість учених вважають зарубинецьку культуру матеріальним відображенням останнього етапу існування все ще єдиного праслов’янського етносу, носія єдиної праслов’янської мови.

Але вже із середини І ст. нашої ери розпочалися історичні та етнічні процеси, що призвели до початку розселення слов’ян, розпаду праслов’янської народності на окремі племена та формування на їх основі сучасних слов’янських народів.

Нині автор розкопок, Дмитро Куштан, завершує опрацювання матеріалів з минулорічних розкопок в Черкасах, тож незабаром для експонування буде готово ще чимало унікальних матеріалів з ранньої історії та передісторії нашого міста.

До речі, сьогодні, 1 березня, Черкаському археологічному музеєві виповнюється рівно 5 років. Його було створено 1 березня 2016 року згідно розпорядження міського Голови Анатолія Бондаренка і відповідно до рішення депутатів міськради від 2015 року.

Короткий звіт за ці 5 років про пророблену колективом музею роботу можна переглянути на сайті музею з адресою https://archaeologicalmuseum.ra.ck.ua/?page_id=355.