Назвати вулицю в Черкасах іменем легендарної містянки, яка рятувала під час окупації дітей, пропонує історик

2 Березня 2021 21:00

Іменем Праведниці народів світу Олександри Шулежко пропонує назвати вулицю в центрі Черкас місцевий історик Максим Степанов.

Олександра Шулежко – крайня праворуч

Під час німецької окупації Черкас Олександра Шулежко організувала дитячий притулок. Знаючи німецьку мову, вона зуміла переконати німецьку владу і отримала на це відповідний дозвіл. Так жінка рятувала життя безпритульним дітям різних національностей. За переховування євреїв тоді розстрілювали. Мужня черкащанка рятувала понад сотню сиріт, серед яких було 25 – з єврейських родин.

На багатоповерхівці в центрі Черкас є меморіальна дошка на честь Олександри Максимівни

“Пропоную дати її ім’я проїзду за податковою адміністрацією і ТРЦ “Хрещатик-сіті”, – зазначає Максим Степанов. – Цей проїзд розташований недалеко від того місця, де стояв притулок Олександри Максимівни. Він наразі не має назви, проте є повноцінною вулицею – з проїжджою частиною та тротуаром. На цій вулиці розміщені банк, магазини, декілька кафе. Ведеться будівництво багатоквартирного будинку. Ясна річ, що ця особистість заслуговує, щоб її ім’ям було названо вулицю, причому не десь на околиці, а в центрі міста”.

Черкащанку посмертно нагородили пам’ятною медаллю і дипломом “Праведник народів Світу” у 1996 році. Її ім’я занесене на стіну пам’яті алеї праведників у Єрусалимі.

Довгий час її подвиг замовчувався. Адже по закінченні окупації жінку звинуватили у співпраці з ворогом. Добре ім’я їй повернули лише наприкінці 80-х років минулого століття зусиллями доньок.