Зупинилося серце черкаського художника

15 Березня 2021 19:28

15 березня 2021 року зупинилося серце талановитого художника Василя Цимбала. Про це повідомляють у Спілці художників України.

Василь Цимбал народився у березні 1952 року в селі Шабастівка Монастирищенського району.

Після закінчення середньої школи поїхав у Черкаси, де працював слюсарем-монтажником на хімкомбінаті. Але нестримне бажання малювати привело юнака в стіни Пензенського художнього училища ім.К.Савицького, де давали гарну фахову підготовку найкращі педагоги, визнані в усьому Союзі. Згодом, повернувшись в Україну, з головою занурився у роботу, розповідають про майстра в художньому музеї.

Чимало робіт митця присвячено українському селу — це може бути й така знайома Черкащина («В Шабастівці Щедрий вечір», «Остання світлина баби Марії»).

Картина “Повіяв вітер степовий…” – «перлина» творчості майстра знаходиться в експозиції Черкаського художнього музею. У полотні Василя Цимбала закодована українська стрілецька пісня, яка завжди вважалася народною.

Не міг оминути у творчості трагедій свого народу: так з’явилися «Горобина ніч» — відлуння Чорнобильської біди, «Затоплене Панське» — лише назва полустанку неподалік Черкас нагадує, що колись це було село з людьми й хатами…

З 1982 року викладав в Черкаській художній школі імені Д.Нарбута, де щедро передавав дітям свої знання.
Василь Цимбал був учасником багатьох міжнародних, всеукраїнських та обласних художніх виставок. Його полотна зберігаються в музеях України та Національкій спілці художників України.