Проєкт Національного заповідника «Чигирин» потрапив до короткого списку нової премії Українського культурного фонду

17 Березня 2021 18:42

Проєкт “Історія на дотик: Чигиринська фортеця” Національного історико-культурного заповідника “Чигирин” увійшов у короткий список премії Українського культурного фонду у номінації “Проєкт року в сфері інклюзивного мистецтва”. Про це повідомили в управлінні культури й охорони культурної спадщини Черкаської ОДА.

У фіналі чигиринці «змагатимуться» за перемогу ще з чотирма успішними проєктами.Нещодавно Український культурний фонд започаткував професійну премію у сфері культури. Вона визначатиме найкращі проєкти, що були підтримані УКФ попереднього року, й сприятиме їхній додатковій популяризації.

«Історія на дотик: Чигиринська фортеця» – це грантовий проєкт, спрямований на покращення доступу до історико-культурної спадщини для людей з порушеннями зору. У його межах на Замковій горі у Чигирині встановили тактильну модель Чигиринської фортеці 1678 р. з бронзи, яка адаптована для незрячих та слабозорих.

Інформаційна табличка макету містить текст-підпис в універсальному дизайні та QR-коди з інформацію, додатковими зображеннями та аудіофайлами про проєкт та історію фортеці.

Також у межах проєкту проведено роботи по створенню інклюзивного середовища на Замковій горі: укладено тактильну плитку біля макету фортеці, проведено заміну шлагбауму, промарковано маршрут фарбою для слабозорих.