Другий етап щеплень від COVID-19: на Черкащині запрацювали 24 пункти

22 Березня 2021 18:22

У Черкаській області запрацювали 24 пункти щеплень, до цього вакцинацію проводили мобільні бригади, повідомила керівниця Обласного управління охорони здоров’я Лариса Кошова. Першочергово у таких пунктах імунізують осіб поважного віку.

 В області загалом діятиме 24 пункти щеплень, із них п’ять – у Черкасах.

Запрацював пункт щеплення, який облаштували в приміщенні дитячої амбулаторії. У ньому вакцинувався пенсіонер Іван Щепак. Йому – 79, він торік тяжко перехворів на ковід, а вакцинується, аби надалі вберегтися:

“Я вже пререхворів «короною» Була слабкість велика, я викликав швидку, мене тоді забрали в «Третю». Я ні там не боявся, і тут не боюсь”.

70-річна Лідія Гончаренко за запрошенням сімейного лікаря також вірша прийти до пункту. Епідемії, говорить, завжди долали щепленням.

Імунізуватися приходило й подружжя Валерій і Любов Лихачеви. За словами жінки, вона має супутні хвороби, тому не вагалася з рішенням.

Списки осіб, яких запрошують на щеплення, складають сімейні лікарі, зауважив директор П’ятої Черкаської міської поліклініки Микола Тарасов. Пункт працюватиме щоденно:

“Сімейні лікарі мають вибірку пацієнтів, їх обдзвонюють: хто хоче, той не приходить. Ми запрошуємо літніх людей та людей із супутніми захворюваннями, які перебувають у групі ризику”.

Нагадаємо, щеплення від коронавірусної інфкції в Україні відбувається в V етапів: на І етапі щеплення отримують медпрацівники та персонал, який надає допомогу ковідним хворим; на ІІ – люди з надзвичайно високим ризиком інфікування (соцпрацівники, люди старше 80 років, решта медпрацівників); на ІІІ – люди з високим ризиком інфікування та ті, хто працює в ДСНС, СБУ, поліції, в освітніх закладах; на ІV етапі – люди віком від 60 до 64 років, дорослі з супутніми захворюваннями. V етап – усі інші категорії населення.