Замість зони тиші стала мертва зона: горів заказник “Тясминські краєвиди”

30 Березня 2021 13:21

У селі Степанки Черкаського району вигоріли трава та очерет заказника “Тясминські краєвиди”. За словами місцевого жителя Станіслава Мирошніченка, ця територія — заповідна: тут були пасовища для козуль, гнізда фазанів та зайців.

Горіти заказник почав у неділю. Станіслав Мирошніченко розповів, що у цей час був у центрі села Степанки, там він і побачив дим:

“До центра тягло гар і стовпи дима. У цей час я зателефонував “101” і повідомив, що зайнялося за Степанківським мостом”.

За словами голови мисливського колективу Віталія Неки, територію роками оберігали та розводили там дичину.

“Тут заборонене полювання. Ми спеціально зробили таку відтворювальну ділянку як зону тиші. Найстрашніше, що вигоріли і фазани, і фазанки, які сиділи на яйцях. Але замість зони тиші вийшла мертва зона”.

Жителька села Степанки Тетяна Бровар була свідком цих подій. Жінка розповіла, що чула крики фазанів.

Станіслав Мирошніченко вважає, що, найімовірніше, траву підпалили.

“Дана територія повинна була бути віддана соціальній сфері, розпайована і віддана в оренду місцевому агропідприємству”.

Чи був це підпал умисний, а чи з необережності — встановлюватиме поліція, яка наразі проводить перевірку та шукає свідків події.

“За порушення правил пожежної безпеки в лісах штрафи піднялися — від 1 530 гривень до 15 300 гривень. За самовільне випалювання вже буде від 3 060 гривень до 21 тисячі гривень”, — розповів начальник черкаського управління держекоінспекції центрального округу Олександр Позняков.