Школи, бібліотеки і лікарні – головні вороги місцевої влади

31 Березня 2021 14:10

Керівники місцевих громад виявилися абсолютно професійно непідготовленими до системних реформ у контексті децентралізації. Вони йдуть простим шляхом – якщо в бюджеті мало грошей, вони тотально скорочують заклади соціальної і гуманітарної сфери. Найбільш скандальною в останні тижні стала Умань, яка найбільше потерпає від децентралізції і непрофесійності влади, вважає лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко, говорячи про підсумки політичного і соціального життя Черкаської області.

“Місто Умань знакове. В тому сенсі, що Зеленський хотів зробити його малим Єрусалимом, а один із очільників партії Коломойського “За майбутнє” Антон Яценко перетворив на територію для управлінських експериментів, бо реально містом керує він”, – зазначає Микола Томенко.

На сьогоднішній день під закриттям (або закриті) – школа №8, мистецька школа, ціла низка бібліотек і культурних закладів. Ідеться про закриття кількох закладів охорони здоров’я.

Детальніше про ситуацію в Умані і в Черкаській Дахнівці – у відео:

“Для нашої команди “Рідної країни” надзвичайно важливо слідкувати, як проходить так звана реформа децентралізації. Взявши для прикладу Черкащину, ми можемо побачити загрози, проблеми, на які б мусили реагувати й урядовці, і експерти, і громадськість, – вважає Микола Томенко. – Оскільки склалася парадоксальна ситуація: люди, які освоїли десятки мільйонів доларів на грантах по децентралізації, розповідають, що це найкраща реформа всіх часів і народів; люди, які живуть на місцях, говорять, що скоро їм треба буде тікати у великі міста чи за кордон. І середнього між цими двома крайнощами  практично немає. Ми ж підтримуємо іншу позицію: ідея децентралізації правильна, але практика її реалізації наштовхнулася на масу суб’єктивних, непрофесійних, непродуманих речей, які таки дійсно можуть призвести до знелюднення не лише Черкащини, а й України. Останні події підтверджують найсумніші прогнози”.