Ковідний центр у Третій міській лікарні Черкас – переповнений

2 Квітня 2021 18:12

Ковідний центр у Третій міській лікарні Черкас – переповнений: зайняті усі 80 ліжок. Про це Суспільному повідомив керівник медзакладу Олександр Федорук.

Лише за минулий тиждень у відділення додалося 40 пацієнтів. Тих, які одужують, просять звільняти місце для людей із тяжким перебігом хвороби.

Ксенія Молокостенко із діагнозом ковід два тижні на лікарняному ліжку. Половину часу провела в реанімації.

“Ну як мені сказали лікарі: п’ять днів тому я повернулася з “того світу”. Отак хвороба на мене вплинула. У мене почалися галюцинації, я не могла дихати взагалі, пневмонія розвилася з такою швидкістю, що дихала лише верхівка однієї легені”.

Зауважила, що хотілось би, щоб люди відповідально ставилася до свого здоров’я та інших:

“Ця хвороба, вона не є хворобою однієї людини, і коли люди безпечно відносяться до носіння масок, коли люди не стежать за своїм станом, вони повинні розуміти, що є люди, які не можуть пережити”.

62-річна пенсіонерка Лідія Кравець з коронавірусом має супутню хворобу: цукровий діабет. Вже 10-ий день на кисневому концентраторі і нині одужує:

“І хочеться звернутися до всіх: люди, бережіть і цініть труд лікарів, бо він того вартий”.

Лікар Тарас Кулик із листопада працює в ковідному центрі. За його словами, раніше переважали пацієнти літнього віку, зараз же частіше хворіють люди ̶ від 30 до 45 років. Для пацієнтів третьої хвилі характерний більш стрімкий розвиток пневмоній:

“В основному пацієнти скаржаться на розвиток значної задухи й величезна слабкість. Вони навіть не можуть піднятися з ліжка й виконати елементрані процедури, навіть гігієнічні”.

Питання з браком лікарів і медсестер, яке виникало раніше, каже, вирішили. Утім, навантаження щодня зростає, відповідно й додаткова потреба в медиках:

“Тому що 80 пацієнтів на одну бригаду, чи на дві бригади, навіть, на добу – це дуже багато”.

У реанімації на апараті штучної вентиляції легень в лікарні – четверо пацієнтів із 80, говорить Олександр Федорук.

“Третя хвиля до нас дійшла. Пацієнти всі середньої важкості. Десь 10 відсотків у тяжкому стані, десь 60% пацієнтів потребують кисневої підтримки”.

За період епідемії, із березня торік і донині, у Третій міській лікарні перехворіло 20% персоналу – а це 200 осіб.

Нагадаємо, за добу 2 квітня на Черкащині лабораторно підтверджено 768 випадків COVID-19, троє пацієнтів померли від ускладень хвороби.