З’явилася “Літературна енциклопедія Черкащини” від відомого професора

4 Квітня 2021 21:53

Вийшов друком перший том дослідження “Літературна енциклопедія Черкащини” авторства професора Черкаського національного університету ім.Богдана Хмельницького Володимира Поліщука.

facebook.com/Михайло Слабошпицький

Над проєктом Володимир Трохимович працював 30 років – відтоді, як у кінці 1980-х зацікавився літературним краєзнавством і виявив брак інформації з цієї теми. “Можна цілком вірогідно виснувати, що за імперсько-радянських часів, ні літературне, ні будь-яке інше краєзнавство не заохочувалося, адже воно будило інтерес до свого, рідного, національного, а політика режиму була спрямована на формування “нової спільноти людей – радянського народу”, – пише Володимир Поліщук у передмові до видання.

cdu.edu.ua

Письменник Михайло Слабошпицький вважає появу “Літературної енциклопедії Черкащини” визначною подією і грандіозною роботою.

“Це винятково яскравий приклад вірності задуму і відданості своїй натхненній справі, – прокоментував Михайло Слабошпицький у своєму фейсбуку. – Ерудит Поліщук не обмежився біо-бібліографічними сильветками лише тих, хто родом з Черкащини. В енциклопедії йдеться і про тих (а їх важко злічити!), хто хоч якимсь чином дотичний до Черкащини. Фактично це грандіозна панорама літературного й мистецького процесу в Україні, і не тільки в Україні. Звичайно, “головні дійові особи” тут – черкащани. Не знаю, хто ще спромігся б у нас сьогодні на таку грандіозну роботу. Треба бути Володимиром Поліщуком для того, щоб звершити зухвало задумане”.