В Іркліївській ОТГ люди протестували проти закриття шкіл у громаді (відео)

15 Квітня 2021 19:13

Жителі Іркліївської ОТГ, що на Черкащині, протестували проти того, аби їхні діти їздили на навчання до сусідніх сіл.

Батьки учнів шести шкіл прийшли під сесійну залу із плакатами та вигуками “Ганьба!”.

Жителька села Жовнине Людмила Озівська прийшла висловити свою позицію: вона хоче, щоб її син-десятикласник довчився у рідній школі.

“У нас великий клас, ми просимо, щоб залишили дітей хоча довчитися рік. Коли дитину будуть переводити в іншу школу, він не зможе швидко адаптуватися і правильно підготуватися до ЗНО”, – розповіла жінка.

Жителька Першотравневого Ольга Комишина розповіла, що про оптимізацію закладів освіти вони дізналися два дні тому від директорів. Тому з проханням не перепрофільовувати школи звернулися до депутатів під час чергової сесії.

Мають перепрофілювати через малокомплектність навчально-виховний комплекс у Першотравневому. Нині тут здобувають середню освіту 27 учнів, однак доведеться їздити у сусіднє село.

“Ми самі відбудовували школу, поробили шалені ремонти, діти наші носили цеглини —все село допомагало”, — додала жінка.

Вчителька Лящівського НВК Віра Мосійчук розповіла, що із 16 шкіл громади перепрофілювати мають половину. У них залишаться 1-4 класи, а решту дітей переведуть в опорні заклади освіти. Також жінка додала, що частина педагогів залишиться без роботи.

За словами голови Іркліївської громади Анатолія Писаренка, на сесію людей не пустили через карантинні обмеження, не дозволили бути присутніми і журналістам Суспільного.

За оптимізацію шкільної мережі депутати не проголосували, розповіла телефоном заступниця голови Іркліївської ОТГ з гуманітарних питань Світлана Кучман. Усе, говорить, поки що залишається, як і було.

“Школи, які до нас приєдналися — всі загальноосвітні. Вони мають по одному, по два, по три, по п’ять, по сім класів, а інших не має. З 1 січня 2021 року освітня субвенція обчислюється за новою формулою, де повинна враховуватися щільність класів. Тобто, якщо є п’ять учнів – це клас, якщо менше – це не клас. Таких «не класів» у нас в ОТГ 35-ть., а І7 взагалі відсутні. Це дуже велика кількість. Через те виникла потреба у перепрофілюванні”.

Також жінка додала, що 54 мільйона гривень дає держава, 50 мільйонів гривень дає сільська рада. Однак, якщо не буде застосована нова формула, сільській раді доведеться переплачувати.