У Канівській лікарні всі апарати ШВЛ зайняті, канівчан просять на Великдень не йти до церкви

19 Квітня 2021 18:08

Міський голова Ігор Ренькас закликає жителів Канівської міської територіальної громади утриматися від традиційних святкових обрядів під час відзначення свята Великодня. Про повідомляють у міській раді.

фото з мережі

З цього питання тут днями відбулася нарада з представниками релігійних громад, працівниками Канівської багатопрофільної лікарні, відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту, відділення поліції.

“За повідомленням МОЗ України ми досягли піку третьої хвилі захворювання на COVID-19, який триватиме 2-3 тижні. Відтак, найскладніший період випадає саме на Великодні свята, після яких може бути масовий спалах, – повідомляє головний лікар Канівської багатопрофільної лікарні Віра Шапошник.  – Ситуація складна і напружена. До нас щодня на госпіталізацію поступає до 10 осіб. Змушені розгорнути вже третій стаціонар”.

Медик наголосила, що перебіг хвороби цього разу набагато складніший. Відтак, лікарі побоюються, що у разі збільшення кількості інфікованих вони просто не в змозі будуть врятувати всіх.

“Реанімаційне відділення повністю завантажене. Усі апарати штучної вентиляції легень уже зайняті. Прошу з розумінням поставитись до ситуації, що складається, і не допустити скупчення людей. Попередити їх і застерегти від непоправного. В іншому разі лікарі просто не зможуть надати допомогу всім потребуючим. Ми змушені будемо обирати – кого з людей підключати до апарату ШВЛ, а кого – ні”, – сказала Віра Шапошник.

Представники релігійних громад запевнили, що зі свого боку зроблять все можливе. Однак, наголосили, що значною мірою це залежить від самих людей.

“Будемо реагувати відповідно до ситуації. Проведемо бесіди зі священиками, будемо попереджати людей та наголошувати, щоб дотримувалися заходів безпеки, – повідомив представник Успенського собору отець Єпіфаній. – Але літнім людям дуже важко щось довести. Щоб там не було на Великдень бабуся обов’язково прийде до храму. Це – традиція! Разом з тим площа парку біля Успенського собору та й погода цьогоріч дозволяють провести богослужіння навіть надворі”.

Станом на сьогодні Канівська міська територіальна громада належить до «помаранчевої» карантинної зони.