Чиновникам – премії, ФАПам – скорочення: в районах Черкащини – загрозлива ситуація в медицині (відео)

23 Квітня 2021 22:30

Ситуація в охороні здоров’я, особливо в селах і малих містечках Черкаської області є загрозливою. Таку думку висловив очільник Громадського руху “Рідна країна”, підбиваючи підсумки тижня, що минає.

“ФАПи першими потрапили “під ніж” децентралізації і змін в управлінській систему охорони здоров’я. В абсолютній більшості сіл ФАПи втратили санітарок, які допомагали медикам. Уявіть собі ситуацію – чиновники нових районів і ОТГ встановили собі премії в 30-50 тисяч, на півставки санітарки у ФАП – грошей немає. Тому ці півставки у 3,5 – 4 тис. грн. вони скоротили і сьогодні лікар у ФАПі – і директор, і прибиральник. Це зневага до людей, на яких тримається первинний рівень медицини”, – вважає Микола Томенко.

Не менш тривожною є ситуація з районними лікарнями. Складається враження, що багато керівників ОТГ під егідою децентралізації максимально об’єднують села і скорочують там працівників системи ОЗ, бо дивляться на ці села, як на землю, яка скоро стане товаром. А для себе в цій ситуації вони бачать можливість зміцнити вплив. Для цього вони готові або скорочувать систему ОЗ в сільській місцевості, або поставити керованих людей.

“До мене звернулися люди, хворі на “ковід”, що не можуть потрапити в лікарню, бракує місць. А з’ясувалося, що є конфлікт у місті Золотоноша, де міський голова хоче поставити “свого” головлікаря в Золотоніській райлікарні й робить це за рахунок унебезпечення життя людей: в лікарню не надається або кисень, або медикаменти, щоб пояснити, що чинний головний лікар – поганий і треба поставити “свою” людину”, – розповів Микола Томенко.

Також у відео:

  • допомога лікарям і медсестрам, які перебувають на першій лінії фронту боротьби з “ковідом”;
  • необхідність підтримки вітчизняного виробника, а не китайського;
  • провал планів місцевої влади закрити мистецькі школи в Умані і перемога батьків;
  • акція “Рідна країна – безпечна країна”– спроба захистити українських дітей на дорогах.